KOMEMORACIJA

Ćazim Sadiković bio je div pravne nauke u BiH

Krasile su ga brojne ljudske osobine, među kojima staloženost i pribranost, te je bio osoba koja zna kontrolirati emocije, kaže Gradaščević-Sijerčić

Avaz.ba / Fena

29.1.2020

S današnje komemoracije u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostili su se danas na komemorativnom skupu od profesora Ćazima Sadikovića, kojeg su u oproštajnim govorima nazvali divom pravne nauke i borcem za zaštitu ljudskih prava. 

Prof. dr. Sadiković umro je 26. januara u Sarajevu u 85. godini. Život je posvetio borbi za uspostavljanje moderne demokratske BiH koja počiva na vladavini prava, kao i borbi za osiguranje ljudskih prava.

Ljudska prava

Kako je rečeno na komemoraciji, Sadiković je učestvovao u dva prijelomna događaja u novijoj historiji BiH. Jedan se odnosi na njegovu ulogu tokom referenduma o nezavisnosti BiH, a drugi na njegovu ulogu kao člana Arbitražnog komiteta u formiranju Distrikta Brčko. 

U ime Pravnog fakulteta u Sarajevu obratila se Jasminka Gradaščević-Sijerčić, koja je istaknula da su profesora Sadikovića krasile brojne ljudske osobine, među kojima staloženost i pribranost, te da je bio osoba koja zna kontrolirati emocije.

- Te osobine pomogle su mu u njegovoj bogatoj karijeri, u kojoj se zalagao za uspješno političko uređenje zemlje, ali uvijek uz premisu da je BiH bilo i bit će je – navela je Gradaščević-Sijerčić.

Sadiković: Zalagao se za uspješno političko uređenje zemlje. Arhiv

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo istaknuo je kako je Sadikovićev interes za ljudska prava kulminirao knjigom „Ljudska prava bez zaštite“, koju je 1998. eminentni međunarodni odbor proglasio knjigom godine.

Naučni i stručni radovi

Ćazim Sadiković rođen je 1935. u Ljubuškom. Gimnaziju je završio u Mostaru, a Pravni fakultet u Sarajevu. 

Akademsku karijeru počeo je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1961. godine i nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao profesor i dekan. Autor je 11 knjiga i više stotina naučnih i stručnih radova iz oblasti pravnih i političkih nauka.

Tokom karijere bio je i predsjednik Komisije za ustavna pitanja, član Redakcione komisije za izradu Ustava SFRJ na Brionima, a zatim i Ustava SRBiH, predsjednik Pravnog savjeta Skupštine SRBiH, sudija i predsjednik Ustavnog suda BiH te član Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca od osnivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.