INICIJATIVE

Vidjet će se ko, koliko i kako radi

Generalnom sekretarijatu teče rok od 60 dana da ponudi tehničko rješenje i najbolje prakse u vezi s otvorenim sjednicama državne vlade

Vijeće ministara BiH: Čeka se realizacija odluke. Avaz

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

29.1.2020

Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH teče rok od 60 dana koji su dobili 30. decembra prošle godine na prvoj sjednici Vijeća ministara BiH u novom sazivu da ponudi najbolje rješenje u vezi s otvaranjem za javnost sjednica državne vlade. 





Oznaka tajno

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da je njegovo i opredjeljenje svih ministara da sjednice budu otvorene.

- To je najbolje, prije svega za nas, jer će nas tjerati da budemo efikasniji, a time svakako i za građane i cjelokupnu javnost, koji će moći da vide ko, šta i koliko radi - kazao je Tegeltija, napomenuvši da će kod onih tačaka dnevnog reda koje nose oznaku tajno ili povjerljivo javnost biti isključena.

Kako je rečeno za „Avaz“ u uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara, još se čeka povratna informacija o tehničkim i proceduralnim mogućnosti za održavanje javnih sjednica.



Demokratsko društvo

Novinari pozdravljaju ovu odluku. Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH, kaže za “Avaz“ da svako otvaranje institucija prema javnosti olakšava rad medija.




Forto: Ispunjenje obaveze. Avaz

- Time vlasti ispunjavaju i obavezu prema javnosti, kojoj su na kraju i odgovorni. Vlast tako čini uslugu i sama sebi, jer se otvaranjem rada znatno sužava prostor za manipulacije u medijima i javnosti o njihovim odlukama. Nažalost, moramo ponavljati da transparentan rad institucija predstavlja njihovu obavezu kao i jedan od elemenata demokratskog društva - kaže Forto. 

U nama susjednim zemljama javnost rada državnih vlada propisana je poslovnikom o radu.  

Sjednicama vlada u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori otvorenim za javnost mogu prisustvovati mediji, ali i tokom tih sjednica može biti donesena odluka da se sa rasprave o pojedinim tačkama isključe mediji. O radu vlade na sjednicama zatvorenim za javnost u zemljama regiona izdaju se saopćenja ili organiziraju konferencije za medije.  U gotovo svim evropskim zemljama sjednice vlada su otvorene za novinare. 

Hoće li novinari sjediti u sali gdje se održavaju sjednice Vijeća ministara ili će im biti omogućeno praćenje prijenosa uživo sa zasjedanja, za sada nije poznato. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.