PRENOSIMO

Zukić demolirao Konakovića

Govorio sam i o tome kako neki projekti koji su do sada išli preko kabineta premijera Forte drugi profil političara vrlo kvalitetan, govorio je Konaković

Konaković: Bez konkretnih odgovora. Screenshot

Avaz.ba

29.1.2020

Elmedin Konaković, nakon smjene Vlade Kantona Sarajevo, kojom je upravljao gotovo cijelu godinu, istovremeno obnašajući i funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, gostovao je u emisiji ''Pressing'' na televiziji N1, koju uređuje i vodi Amir Zukić. 

U najmanju ruku, voditelj Zukić je "sasjekao krila" grlatom Konakoviću, ne dopuštajući mu da svojom demagogijom i napamet naučenim odgovorima izbjegava konkretna pitanja. 

- Vi ste govorili da nećete da polažete račune političkim liderima, već građanima. Evo, 600.000 maraka novca građana ste Vi imali na raspolaganju lično. Evo, večeras položite račune kako ste ih potrošili - upitao je Zukić Konakovića. 

Iako je Konaković rečenicu počeo s "vrlo rado", odgovora, makar konkretnog, nije bilo.  

- Govorio sam i o tome kako neki projekt koji su do sada išli preko kabineta premijera Forte drugi profil političara vrlo kvalitetan. On ima drugačiji odnos prema tim diskrecionim pravima i da nam oni donose težinu da odgovorite na 10 posto zahtjeva, a odbijete 90 posto - vrtio je ukrug Konaković. 

Potpuno izgubljen i bez odgovora ostao je kada ga je Zukić podsjetio da nijedan predsjedavajući Skupštine prije njega nije imao ni blizu taj novac na raspolaganju. 

- Miro Lazović je imao oko 20.000, Ana Babić oko 30.000. Pazite, gospodine Konakoviću, predsjedavajući Vijeća ministara ima oko 50.000 KM, a Vi imate 600.000. Je li to normalno - pitao je Zukić. 


Konaković: Bez konkretnih odgovora. Screenshot

- To nisu novci koji se troše diskrecionim pravom, to je 400.000... Otišlo na projekte koje je Vlada odlučila realizirati preko kabineta predsjedavajućeg. Dakle, ono o čemu mi govorimo jesu značajna i veća sredstva nego inače potpuno transparentno utrošena - rekao je Konaković.

Zukić ga je prekinuo potpitanjem.

- Dvije stvari - jedna je finansiranje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Muamera Zukorlića u doba kada je bio kandidat za reisu-l-ulemu IZBiH, a druga je finansiranje imamskog stana imama jedne džamije u Sarajevu, kažete polažete račune našim građanima, da li bi građani, da ste ih pitali, bili saglasni da ih potrošite na taj način?

Konaković je odgovorio da neki vjerovatno ne bi.

Konakoviću je postavljeno i pitanje o ulozi u narkokartelu ''Tito i Dino'', tačnije kakva je njegova uloga u svemu tome s obzirom na to da je njegova fotografija objavljena s Gordanom Memijom, čija je firma dobila mnoge poslove od institucija koje vode kadrovi Naroda i pravde.

- Mnogo mojih prijatelja trpi zbog mog posla. Dakle, Memija je moj prijatelj - rekao je, između ostalog, Konaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.