INSTITUT ZA ZDRAVLJE

Svaki deseti učenik ima problem s vidom, kičmom ili stopalima

Radi se o preventivnim pregledima, jedinstvenom projektu u BiH

Kod 155 učenika utvrđen problem sa sluhom. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

30.1.2020

Svaki deseti pregledani učenik u Zeničko-dobojskom kantonu dobio je uputnicu za dodatni pregled vida, kičme ili stopala, zabrinjavajući su podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica, koji i realizira ovaj preventivni vid zaštite jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Hiljadu posjeta

Tokom više od hiljadu terenskih posjeta, Služba INZ-a provodila je takozvane skrining (otkrivanje) programe kod četiri uzrasta djece među oko 43.000 učenika u 257 školskih objekata i to 212 osnovnih i područnih škola, 37 srednjih škola i osam fakulteta u ZDK.

- Ukupno je izvršeno 6.415 skrining pregleda vida učenika drugih i osmih razreda osnovne škole. Kod 387 ili šest posto učenika utvrđen je problem s vidom. Inače, ovo je šesta školska godina preventivnih pregleda, a od ukupnog broja pregledanih, njih 45.047,  čak 4.253 je imalo problem s vidom - kaže dr. Nino Hasanica iz Službe za školsku higijenu.

Osim toga, izvršeno je 6.989 skrining pregleda sluha učenika drugih i osmih razreda osnovne škole, a kod 155 učenika utvrđen je problem.

Pregledi djece četiri uzrasta. Avaz

Također, obavljena su antropometrijska mjerenjajelesne visine i mase, obima struka i obima kukova, koji su lani izmjereni kod 5.969 učenika u drugom, šestom i osmom razredu osnovne škole, te kao pilot-projekt skrining na anemiju kod 96 učenika šestog razreda osnovne škole.

Potvrđene sumnje

- Od onih kojima su specijalisti potvrdili sumnje s preventivnih pregleda čak 94 posto je počelo nositi naočale, 95 posto je imalo neku terapijsku intervenciju sluha, dok je uloške, korzet ili neku drugu terapijsku intervenciju imao gotovo svaki učenik kod kojeg su potvrđene sumnje na problem lokomotornog sistema – ističe Hasanica

Hasanica: 94 posto đaka počelo nositi naočale. Avaz

Više od 20.000 đaka

Tokom 2019. godine pregled kičme i stopala obavljen je kod 6.741 učenika drugih i šestih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, a kod 1.104 učenika utvrđen je problem s lokomotornim sistemom.

- Do sada je ove preglede prošlo više od 20.000 učenika i kod svakog desetog su pronađeni određeni problemi, nedostaci ili nepravilnosti - ističu iz INZ-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.