ZENICA Uspjeh mladog inovatora Nedima Fakića

Napravio aplikaciju za praćenje zagađenja zraka

Aplikacija može prepoznati kada je stanica posljednji put ažurirana

D. Pa / Avaz.ba

Fakić: Programiranjem se bavi više od četiri godine

Foto: Avaz


Nedim Fakić iz Zenice, učenik Druge gimnazije, napravio je korisnu aplikaciju za praćenje  zagađenosti zraka, koja je dostupna u čak 149 zemalja svijeta. Kreativni mladić programiranjem se bavi više od četiri godine, a do sada je napravio mnoge projekte.

- Gledajući brojne aplikacije koje prate zagađenje, nijedna nije zadovoljila moje kriterije i odlučio sam napraviti svoju – govori Fakić.

 • Najveći broj korisnika aplikacije je iz BiH

  Najveći broj korisnika aplikacije je iz BiH

  Foto: Avaz


Cilj mu je bio da aplikaciju mogu razumjeti svi i da podaci budu tačni. Aplikacija je objavljena početkom godine. Najveći izazov je bio da aplikacija podrži različita stanja stanica koje prate nivo zagađenja.

- Problem se javlja jer mnoge od stanica, pogotovo u BiH, često se prikazuju kao “nedostupne” pa zbog toga ova aplikacija ima mogućnost da prepozna kada je stanica posljednji put ažurirana da obavijesti korisnika da podaci koje gleda možda zbog toga nisu tačni te predlaže da se lokacija promijeni – govori Fakić.

 • Fakić: Uspješan projekt

  Fakić: Uspješan projekt

  Foto: Avaz


Najveći broj korisnika aplikacije je iz BiH. Fakić je aplikaciju sam izradio.

- No, posebnu zahvalnost dugujem profesoru Samiru Lemešu s Politehničkog fakulteta u Zenici koji mi je dosta pomogao oko razumijevanja ekoloških podataka koje aplikacija plasira svojim korisnicima – kaže Fakić i dodaje da će se bazirati na usavršavanju aplikacije.

Aplikacija funkcionira na principu da prikuplja podatke za “Air Quality Foundation servis”, koji te podatke crpi direktno s hidrometeoroloških stanica širom svijeta.

NA VRH

Podijeli članak na