SKUPOVI

Brkić: BiH spremna na saradnju u borbi protiv kriminala

Učesnici su imali priliku za razmjenu mišljenja i iskustava zemalja zapadnog Balkana s vladom Italije, Interpolom i Europolom u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala

Brkić sa zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Italije Vitom Krimijem. MVPBiH

Avaz.ba/ Fena

31.1.2020

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju BiH na konferenciji "Counter Criminality Awards" u NapuljuU delegaciji su bili i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Konferencija je organizirana u sklopu projekta IPA/2017/"Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu", a partneri u implementaciji su njemački GIZ, Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije i Centar za međunarodnu pravnu saradnju iz Haga – CILIC. Korisnici projekta su Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. 

Brkić je uoči konferencije održao bilateralni susret sa zamjenikom ministra unutrašnjih poslova Italije Vitom Krimijem (Crimi). Naglasili su važnost nastavka saradnje i zajedničke borbe protiv kriminala, ali i neophodnost dalje podrške EU tim aktivnostima. 

Brkić: Brojni sigurnosni izazovi. Arhiv

Učesnici su imali su priliku za razmjenu mišljenja i iskustava zemalja zapadnog Balkana s vladom Italije, Interpolom i Europolom u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala te za sagledavanje novih izazova sigurnosne i policijske saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou. 

Brkić je istaknuo spremnost BiH na dalju saradnju s međunarodnim faktorima i susjednim državama.

Informirao je i o koracima koje je naša zemlja poduzela u borbi protiv organiziranog kriminala, naglasivši predanost daljnjoj bliskoj saradnji te jačanju povezanosti partnera na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. 

Naglasio je da se cijela BiH i kao područje jugoistočne Evrope susreću sa istim sigurnosnim izazovima i pozdravio partnerski odnos Evropske unije i zapadnog Balkana u rješavanju ovih pitanja.

Vladavina prava

Brkić je naglasio i da BiH kao zemlja koja želi pristupiti EU pridaje veliku pažnju vladavini prava i sigurnosti, kao i da ostaje posvećena rješavanju postojećih izazova.   

Učesnicima su na kraju dodijeljene nagrade za doprinos u borbi protiv teškog kriminala.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.