EVROPSKI PARLAMENT

Zovko: Sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjene Kraljevine

Za mene je ovo tužan događaj, a osobno bih radije da se naši britanski prijatelji odluče ostati u porodici

Željana Zovko. Fena

Fena

31.1.2020

Povodom Sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU, koji je posljednji korak Brexita, koji je Evropski parlament usvojio 29. januara, europarlamentarka Željana Zovko osvrnula se na budući odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

- Za mene je ovo tužan događaj, a osobno bih radije da se naši britanski prijatelji odluče ostati u porodici. Međutim, pozitivna strana je što više od 3,5 godina od referenduma o Brexitu sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je Zovko.

Prema njenim riječima, Ujedinjeno Kraljevstvo više nije članica EU i nema pravo glasa u odlučivanju, ali je i dalje dužna da se pridržava evropskih propisa tokom prijelaznog razdoblja, zakazanog za kraj ove godine, saopćeno je iz Evropskog ureda za odnose s javnošću. 

Željana Zovko. Fena

- U tranzicijskom periodu mnoge će stvari ostati nepromijenjene. Velika Britanija ostaje članica Jedinstvenog evropskog tržišta i Carinske unije, nastavit će primjenjivati ​​presude Evropskog suda pravde, a putovanje u Kraljevinu neće ometati nikakva ograničenja - rekla je Zovko.

Zastupnica je naglasila da će EU i Velika Britanija iskoristiti prijelazni period kako bi definirali detalje svog odnosa u budućnosti, kao i pripremili Veliku Britaniju za željeni nivo neovisnosti od Unije.

- Premijer Ujedinjene Kraljevine želi da se trgovinski sporazum s EU zaključi u roku kraćem od jedne godine. No, to ipak neće biti nimalo lagan zadatak. Osim velikog broja internih evropskih propisa, EU ima više od 750 bilateralnih sporazuma zaključenih s regijama iz cijelog svijeta. Ako se dvije strane ne usaglase drugačije, Ujedinjena će Kraljevina izgubiti sve pogodnosti i svu pravnu sigurnost koju ovi sporazumi podrazumijevaju, te će morati sami iznova pregovarati – rekla je Zovko, dodajući kako je EU spremna na pregovore, ali u tim će pregovorima dosljedno štiti i svoje interese.

Istaknula je kako Unija želi imati Ujedinjenu Kraljevinu za snažnog partnera, no izlaskom iz EU UK gubi sve pogodnosti države članice.

- S obzirom na složenost zadatka koji je pred nama, vrlo je vjerovatno da će pregovori o trgovinskom sporazumu biti puno kompliciraniji od sporazuma o Brexitu, te nas ne bi trebalo iznenaditi ako se prijelazno razdoblje produži - mišljenja je Zovko.

Sada, kada Ujedinjena Kraljevina više nije član Unije, odnosi između Kraljevine i EU bit će rješavani na Odboru za vanjske poslove (AFET), kazala je Zovko, te dodala kako će ona kao zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u uvijek biti otvorena za rad s Ujedinjenom Kraljevinom na konstruktivnoj i pozitivnoj budućnosti.

- Imamo toliko toga zajedničkog - povijest, kulturu i vrijednosti, kao i članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, a, ako u nešto možemo biti sigurni, to je da EU želi imati najbolje moguće odnose sa svojom sada već bivšom članicom - zaključila je zastupnica Zovko, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.