TRI GLAMOČKA ČUDA

Stećak od tri tone na tri piljka, rječica koja "teče uzbrdo" i najveći nišan na Balkanu

Sva tri glamočka čuda zarasla su u korov. Izdržali su i posljednji rat, a pitanje je hoće li ljudski nemar

Stećak u Podgradini težak najmanje tri tone. A. KAmber

Piše: A. Kamber / Avaz.ba

2.2.2020

Kao jedan od najstarijih bh. gradova, Glamoč je poznat po brojnim kulturno-historijskim spomenicima i ostacima kulture od najstarijih vremena. Po tome ni njegova okolina ne zaostaje za drevnim gradom, a posebno su zanimljiva prigradska naselja Jakir, Podgradina i Vrba, koja se nalaze uz cestu od Glamoča prema Livnu.

Znatiželjni prolaznici

Na Jakiru, u muslimanskom groblju, među brojnim nišanima, jedan se posebno ističe. Riječ je o nišanu Omer-age Bašića, visokom 4,02 metra, po čemu je, vjerovatno, najveći na Balkanu. Turban je širok skoro metar i često je putnicima služio kao zaklon od glamočke mećave.

Bašića nišan: Visok 4,02 metra. A. Kamber

Drugo glamočko čudo je rječica Vrba, koja “teče uzbrdo”, od Donjeg prema Gornjem polju. Treće, možda i najveće čudo jeste poznati “dvojni stećak” u naselju Podgradina, lociran uz samu cestu.

Ovaj srednjovjekovni spomenik težak je najmanje tri tone, a postavljen je na tri kamenčića-piljka, nešto veća od klikera, čemu se Glamočani i putnici namjernici čude stoljećima. O “stećku na tri piljka” ispredane su razne priče, posebno o tome kako je uopće postavljen toliki teret na samo tri piljka te kako su kamenčići izdržali sav teret, jer se na njega znaju popeti i djeca i znatiželjni prolaznici.

Crteži i gravure

Između dva posljednja rata, a možda i ranije, mještani su tvrdili da su djeca improviziranim alatkama iz ovog stećka izrezivala klikere pa je sav izrezbaren. Na stećku su još jedva vidljivi crteži i gravure, a uzdužno je primjetna dublja linija, zasječena, vjerovatno, kad je građen i postavljan.

Linija dijeli kamen na dvije simetrične polovine pa se zato, vjerovatno, i zove “dvojni stećak”. Spomenik je smješten na masivnu kamenu ploču, vjerovatno težu od samog stećka. Danas su sva tri glamočka čuda zarasla u korov. Izdržali su i posljednji rat. Pitanje je hoće li ljudski nemar.

Rječica Vrba teče od Donjeg prema Gornjem polju. A. Kamber

Pronašli srednjovjekovne gradove

Svojevremeno su mještani, kopajući vodovodni kanal u blizini ovog stećka, pronašli niz srednjovjekovnih grobova. Na nekima od njih su bile ploče s uklesanim ljudskim likovima, koji uz brojne druge spomenike i pisane tragove, svjedoče o bogatoj kulturnoj prošlosti i burnoj historiji ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Nisan Omer-age Bašića, visok preko 4 m. A. Kamber

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.