ALARMANTNO

Čak 250.000 mladih živi s roditeljima

Od punoljetstva do 30. godine s roditeljima još živi 202.786 mladih osoba

Alarmantna situacija. Ilustracija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

3.2.2020

Odlazak kompletnih porodica, radno sposobnog stanovništva, ali i mladih iz BiH, goruća je tema posljednjih godina. Isto tako, situacija s onima koji ostaju u državi jednako je alarmantna.


Porazni podaci

Naime, podaci istraživanja koje su proveli studenti Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Fondacija „Friedrich Ebert u BiH“, pokazuju kako sve više mladih u BiH živi s roditeljima, teško se osamostaljuju i pronalaze prvi posao, a većina misli kako ne može ništa promijeniti u državi. Porazno zvuči podatak da skoro 40.000 djevojaka i momaka od 30 do 40 godina živi pod istim krovom s roditeljima.

Od punoljetstva do 30. godine s roditeljima još živi 202.786 mladih! Podaci pokazuju i da čak 15.000 starijih od 40 godina dijeli krov s roditeljima. Interesantan podatak je da 11,9 posto mladih u domaćinstvu živi s roditeljima svojih roditelja.

Interesantan podatak je da 11,9 posto mladih u domaćinstvu živi s roditeljima svojih roditelja. Ilustracija

Tako se prostom računicom dolazi do podatka da čak 250.000 mladih živi s roditeljima.

U Kantonu Sarajevo čak 72 posto mladih živi u stanu ili kući koji su u vlasništvu njihovih roditelja (oko 6.500 mladih), a samo 13 posto ih je uspjelo da se stambeno osamostali. U Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu više od 5.000 mladih živi s roditeljima, a u Hercegovačko-neretvanskom 4.819.

Lejla H. ima 31 godinu i s roditeljima živi u Sarajevu. Iako je zaposlena, kaže da se još ne usuđuje osamostaliti. 

Kredit za stan

- Sama, sa svojom plaćom, ne mogu dići krediti za stan. I da imam uvjete, ne znam da li bih se usudila zadužiti toliki novac jer nemam garancija da ću i sutra imati posao. Živim s roditeljima i bratom. Ponekad me frustrira činjenica da ne mogu prijatelje pozvati kući na večeru ili film, jer je stan mali – kaže Lejla H.

Ističe da je većina njenih prijatelja u sličnoj situaciji.

- Oni koji su udati ili oženjeni i koji su kupili stan jedva sklapaju kraj s krajem. Rijetko kad sebi mogu priuštiti i pristojan godišnji odmor - dodaje ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.