LJEPOTE BIH

Slapovi Kozice skrivena su ljepota Fojnice

Iz Fojnice se do slapova dolazi asfaltnim putem od skoro osam kilometara preko izletišta Malkoć do Vladića vrha, a odatle dosta dobrim, tri kilometra dugim makadamskim putem do naselja Dragačići

Kristalno čista pjenušava voda. H. Čukle

Piše: H. Čukle

5.2.2020

Općina Fojnica bogata je kulturno-historijskim spomenicima te nadaleko poznata po brojnim prirodnim ljepotama. 

Priroda je bila veoma darežljiva kad je riječ o okolici i Fojnici, gradiću smještenom na izvoru termalne vode, podno Matorca na zlatonosnim rijekama. Jedan od prirodnih dragulja na đerdanu ovog grada su prelijepi slapovi rječice Kozice

Iz Fojnice se do slapova dolazi asfaltnim putem od skoro osam kilometara preko izletišta Malkoć do Vladića vrha, a odatle dosta dobrim, tri kilometra dugim makadamskim putem do naselja Dragačići. 



Porodica Mašin: Često dolaze s unucima. H. Čukle

Nakon tog sela, koje je skoro napušteno, ugledate slapove Kozice, dragulj Fojnice i fojničkih rijeka, njihov huk nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Niz strmine u stoljetnoj bukovoj šumi obrušavaju se bajkoviti slapovi visine od 5 do 20 metara. Dva su veća i nekoliko je malih s kristalno čistom pjenušavom vodom.

Iako je u ovo doba godine put do slapova nešto lošij zbog leda i blata, dio slapova je zaleđen, ali posjetilaca nikad ne nedostaje. Mi smo pored slapova zatekli bračni par Mašin, Hatidža i Zijad poveli su djecu i unuke u prirodu. 

- Ovdje dolazimo skoro svakog mjeseca. Priroda je divna, bude nam lijepo. Poveli smo ovog puta i unuke da vide šta nam je priroda podarila, da se podsjetimo da to trebamo čuvati i uživati u toj ljepoti. I kad nam dođu prijatelji i gosti, obavezno im predložimo da posjete ovaj prirodni dragulj – kazao nam je Mašin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.