FOJNICA

Bajkoviti slapovi Kozice su dragulj BiH

Prošle godine urađeno mnogo na uređenju ove turističke atrakcije, a imamo i niz novih projekata, tvrdi Markota

Postoje tri veća i nekoliko manjih slapova visine od pet do 20 metara. H. Čukle

Piše: H. Čukle

26.6.2021

Slapovi na Kozici kod Fojnice sve više privlače brojne posjetioce širom BiH.

Niz strmine, u stoljetnoj bukovoj i jelovoj šumi, obrušavaju se bajkoviti slapovi, tri veća i nekoliko manjih visine od pet do 20 metara s kristalno čistom vodom. Prošle godine je dosta toga urađeno na uređenju kako bi taj prirodni dragulj Fojnice bio pristupačniji i lakši za posjetioce. To nam je potvrdio Josip Markota, referent Civilne zaštite općine Fojnica, jedan od prvih inicijatora o uređenju.


Prateći sadržaji

- S obzirom na to da sam odavno zaljubljen u ovaj prostor, uvidio sam da nemaju pažnju kakvu i zaslužuju. Razmišljao sam kako uraditi uvjete da ljudi uživaju u tome. Prošle godine smo napravili jedan mini projekt, obratili smo se Ministarstvu vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona. Izdvojili su određena sredstva, pridružila se i Općina Fojnica sa svojim sredstvima i dosta toga je urađeno na ovom dragulju fojničkih rijeka. Uredili smo put da mogu sva vozila sigurno doći do slapova i za one koji vole andrealinski spust uradili smo staze, ograde, mostiće, putokaze, ograde za lakši prilaz slapovima, doveli pitku vodu. Što je najbitnije, ulaz do slapova Kozice je besplatan – kazao je Markota.

Markota: Uredili put. H. Čukle

 Planira se još dosta toga uraditi, navodi on.

- S privatnim subjektima ćemo pokušati da se to sve uradi kako treba i da se investira na ovom prostoru u smislu pratećih sadržaja i potreba posjetilaca da i sami mještani Dragačića dobiju priliku da učestvuju u ovom projektu. Predviđeno je da slapovi Kozice budu isključeni od bilo kakvih gradnji, da ostane netaknuta priroda, a sve ostale prateće sadržaje, koji se trebaju uraditi, treba izgraditi na platou sela Dragačići i na izletištu Vladića vrh – istakao je Markota.


Gosti iz Sarajeva. H. Čukle

Ovdje se priroda može doživjeti u pravom smislu. Prilikom naše posjete slapovima Kozice, sreli smo nekoliko grupa turista. Jedna od njih je i iz Sarajeva.

- Dolazimo iz Sarajeva, prvi put smo ovdje, priroda očarava, dobar zrak, voda, čista šuma gusta, volimo posjećivati prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine – kazali su nam posjetioci iz Sarajeva.


Saterland: Došla iz Nizozemske. H. Čukle

Zatekli smo tu i turiste iz Nizozemske.

-  Ovdje je prelijepo. Uživam u prirodi – navela je Gabrijela Saterland (Gabrielle Sutherland).


Od sela kočijama i vozićima

U cilju boljeg sadržaja za sve posjetioce planirano je da se na ovom prostoru nađu kočije i vozići.

- Planirano je da od sela do slapova to bude putna komunikacija s nekim posebnim režimom prometovanja, to jest bez nekih adrenalinskih vozila koji daju veliku buku i koji nisu za ovakve staze – istakao je Markota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.