REAKCIJE

Čolak o prijedlogu DF-a: U pozadini je dominacija brojnijeg naroda

Ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti zabranjuje bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti

Bariša Čolak. Avaz

Avaz.ba

5.2.2020

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) ocijenio je kako su prijedlozi Demokratske fronte Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona BiH suprotni zaključcima više presuda Ustavnog suda BiH kojima se garantira jednakopravnost tri naroda, te praksi nacionalno složenih zemalja u Evropi.

DF je danas predložio izmjene Izbornog zakona BiH kojim su zatražili da se izbriše nacionalna odrednica prilikom izbora članova Predsjedništva BiH, da se Dom naroda popunjava prema popisu iz 1991. te da se u biti primijeni građanski sistem većine po načelu jedan birač, jedan glas. Čolak ističe kako je Ustavni sud BiH, u presudama po apelaciji Bože Ljubića, potvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost triju naroda prilikom izbora političkih predstavnika.

- Ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti zabranjuje bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti, zabranjuje bilo kakvu privilegiju bilo kojeg naroda - kazao je Čolak.


Bariša Čolak. Avaz

Čolak je pojasnio kako izabrani politički predstavnici u tijelima vlasti koji su definirani za pojedine narode moraju biti izraz političke volje toga naroda, a da su prijedlozi DF-a potpuno suprotni tom načelu. 

- To govori da su svi prijedlozi DF-a posve protivni odlukama Ustavnog suda iz 2000. o konstitutivnosti naroda te onoj iz 2016. u predmetu "Ljubić", koja izričito traži da izabrani dužnosnici na administrativno-političkim razinama budu legitimni predstavnici naroda, odnosno da postoji veza između predstavnika i zajednice koju predstavlja - rekao je Čolak.

Čolak je odbacio tvrdnje da presuda Suda za ljudska prava u Strazburu nalaže brisanje nacionalne odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH.

- Niko nigdje ne traži da se mora izbrisati nacionalni predznak u Ustavu BiH. Nečije želje su nešto posve drugo - rekao je Čolak i dodao kako se na drugačiji način može otkloniti diskriminacija da se i predstavnici manjina mogu kandidirati za najviše funkcije u državi.

Delegat HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Bariša Čolak odbacio je navode i kako je evropska praksa da se u nacionalno složenim zemljama provodi sistem dominacije većinskog naroda, kao što to sugerira DF.

- Evropski standard - jedan čovjek, jedan glas - vrijedi u složenim zajednicama samo na lokalnoj razini i donjem domu Parlamenta. Na višim nivoima, posebno onima gdje postoje dvodomni parlamenti, samo u donjem domu primjenjuje se načelo jedan čovjek, jedan glas - pojasnio je Čolak.

Pri tome je naveo primjere višenacionalnih zajednica poput Belgije ili Švicarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.