PRIZNANJA

AMUS dodijelio nagrade Dini Merlinu, Goranu Bregoviću, Zeletu Lipovači...

Neke od najvećih zvijezda nisu prisustvovale

AMUS dodijelio priznanja. M. Kadrić

Piše: M. S. S. - N. Aj. / Avaz.ba

5.2.2020

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) organizirala je dodjelu priznanja za 2018. i 2019. godinu. 

U sarajevskoj Vijećnici okupila se muzička scena, od mlađih do onih starijih generacija. A čitavu atmosferu upotpunili su orkestar, koji je klasičnom muzikom zabavljao goste, tri kulturno-umjetnička društva, hor "Naša djeca" te je izveden i baletni performans. 

Iz AMUS-a su poručili da su ciljevi kojima streme - postavljati kriterije i imenovati najbolje.

Među laureatima su i Dino Merlin, Goran Bregović, Zijad Lipovača...

Dobitnici priznanja. M. Kadrić

Priznanje „Fra Grgo Martić“, za promociju muzike naroda u BiH, za 2018. godinu dobili su Džemaludin Latić i hor "Pontanima", dok je za 2019. godinu dobitnik jedan od najpoznatijih kompozitora s Balkana Goran Bregović Brega.

Nagradu „Kemal Monteno“, za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobili su Zlatan Fazlić Fazla, Mirko Šenkovski Geronimo i grupa "Letu štuke".

Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“, za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike, za 2018. godinu dobili su Almir Hukelić Aka i Sead Lipovača Zele, a za 2019. godinu dobio je Emir Mejremić.

Svečanost povodom dodjele priznanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Priznanje za najboljeg mladog autora, koja nosi simboličan naziv „Dražen Ričl“, dobili su grupa "Helem nejse" te Damir Galijašević.

Dino Merlin jedan je od dobitnika nagrade „Oskar Danon“, za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH.  Nagradu za životno djelo za 2018. godinu posthumno dobio je Husein Kurtagić, a preuzela je njegova supruga Fatima Kurtagić s unukom. Isto priznanje za 2019. pripalo je Ljubici Berak.  

Ipak, neke od najvećih bh. zvijezda poput Brege, Merlina, grupe "Letu štuke", nisu prisustvovale dodjeli AMUS-ovih priznanja koja su dodijeljena u deset kategorija. 

Među gostima bili su i Davor Sučić, alijas Seho Sexon, Enver Šadinlija, Sejo Pitić, Dr. Zoo, Nazif Gljiva...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.