POTRESNO

Četnici je srušili u julu 1995.: Otkriveni ostaci Čaršijske džamije u Srebrenici

Iz dokumenata koji datiraju iz jula 1997. vide se instrukcije nadležnog ministarstva RS i zaključci Općine Srebrenica o provođenju rušenja objekata koji narušavaju “sigurnost” građana

Avaz.ba

7.2.2020

Ostaci Čaršijske džamije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U srebreničkoj ulici Maršala Tita, pored marketa "Zvorničanka", obavljaju se građevinski radovi i iskopavanja gdje su pronađeni ostaci Čaršijske džamije koja je minirana eksplozivom i porušena ljeta 1995., a njeni ostaci odvezeni na ovu lokaciju 1997. godine.

Iz dokumenata koji datiraju iz jula 1997. vide se instrukcije nadležnog ministarstva RS i zaključci Općine Srebrenica o provođenju rušenja objekata koji narušavaju “sigurnost” građana, među kojima su stari Zanatski centar Srebrenica, razni objekti iz užeg jezgra grada te ostaci svih džamija u Srebrenici, navode iz Medžlisa Srebrenica.

Ostaci Čaršijske džamije odvezeni su 300 metara od mjesta gdje se danas nalazi.

- Tonama teški betoni od kupole i oko kupole džamije nalaze se na prostoru parkinga u blizini kružnog toka i mjesta na kojem su lijepljenji plakati ratnog zločinca Mladića, kojem je presuđen zločin genocida - navode iz Medžlisa i nadaju se da će “pronaći dijelove džamije koji će poslužiti kao eksponat koji će staviti pored obnovljene džamije kao opomomu budućim generacijama da se zločin urbicida i genocida nikada i nikome ne ponovi”.

Prema informacijama iz Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, 1988. godine srušena je stara Čaršijska džamija, da bi se na istoj lokaciji počela graditi nova potkupolna džamija, koja je sagrađena od tvrdog materijala. Početak rata 1992. obustavio je gradnju iako je bila u završnoj fazi. Ipak, džamija je bila u funkciji tokom rata.

Džamija Ahmed ef. Smajlović: Otvorena 2011.. Arhiv

Godine 1995. džamija je minirana i srušena, a 1997. njeni ostaci su teškom mehanizacijom odvezeni na lokaciju ispod gradske Pivnice.

Godine 2006. počele su pripreme za obnovu, koja je počela 2009. U okviru obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 16. jula 2011. zvanično je i otvorena džamija, a prema tadašnjoj odluci Izvršnog odbora Medžlisa IZ Srebrenica, ona nosi ime po Ahmedu ef. Smajloviću.

Ali, u narodu je ostala poznata kao Čaršijska. Gradnjom džamije kompletiran je kompleks Islamski centar i džamija dr. Ahmed ef. Smajlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.