USPJESI

Dr. Anis Međedović i njegov tim uradili 40. transplantaciju rožnjače: Ruke koje vraćaju vid

Da smo članica Eurotransplant programa, vrlo brzo bismo očistili listu čekanja na transplantaciju, kaže Međedović

BiH ne može biti članica Eurotransplant programa jer još nije u Evropskoj unij. Ilustracija

Piše: E. Skokić

10.2.2020

Tim ljekara Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, s načelnikom dr. Anisom Međedovićem na čelu, nedavno je uspješno okončao 40. transplantaciju rožnjače.  



Suze radosnice

Postoperativni tok kod pacijenata teče uredno, a ljekari i kompletno osoblje nakon uspješno završenih transplantacija od sreće plaču zajedno s pacijentima.  

- Stara izreka kaže: „Vid nije sve, ali šta je sve bez vida.“ Mi radimo transplantacije kod pacijenata koji su nekad vidjeli, a zbog različitih problema izgubili su vid. Od 2007. do decembra 2019. godine uradili smo 40 kadaveričnih transplantacija. Još da smo članica Eurotransplant programa, vrlo brzo bismo, da tako kažem, očistili listu čekanja na transplantaciju – kaže za „Avaz“ dr. Međedović.  

Pojašnjava da BiH ne može biti članica Eurotransplant programa jer još nije u Evropskoj uniji.


Međedović: Darovanje organa. Arhiv

Nekad su rožnjače bile preskupe, a trenutno se mogu nabaviti po cijeni od 200 do 300 eura, pa čak i poručiti DHL-om.

- Sama transplantacija nije kompleksna operacija, mogli bismo uraditi bez problema jednu, dvije, tri... dnevno. Siguran sam da bismo za dva mjeseca obrisali listu čekanja u FBiH samo da smo u članstvu Eurotransplanta – naglašava naš sagovornik.

Pristanak porodice

Tuzlanski ljekari, čije ruke vraćaju vid, mogu uraditi svaku operaciju u oblasti oftalmologije. Nisu u stanju rješavati slučajeve karcinoma, koji su rijetkost, a takve pacijente upućuju na klinike u inozemstvu.  

- Kod nas, nažalost, još nije razvijena svijest o značaju darovanja organa. Porodice daju pristanak na darovanje bubrega, jetre, srca... ali malo teže očiju, odnosno rožnjače. Moramo znati da darovani organi mogu pomoći nečijem djetetu, majci, prijatelju... No, bez pristanka porodice, bez obzira na to što neko ima potpisanu donorsku karticu, mi ne smijemo obaviti eksplantaciju organa - zaključuje dr. Anis Međedović.  

Božije se ne može promijeniti

Medicina u svijetu je uznapredovala, ali sljepoća koja je posljedica genetike ne može se otkloniti.  

- Ne vjerujem da će medicina ikad moći promijeniti nešto što je od Boga. Ako se vid nije razvio, to je nemoguće. Imamo izuzetno bogatih ljudi koji bi za vid dali sve, ali to nije moguće - kaže dr. Međedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.