JAPAN Hrana i lijekovi se dopremaju prema potrebama

Ambasador Berjan: Državljanin BiH koji je na kruzeru dobro se osjeća, to je najvažnije

Usidren u režimu karantina u japanskoj luci Jokohama

Fena

Kruzer "Diamond Princess" usidren u režimu karantina u Japanu

Foto: AFP


Državljanin BiH na kruzeru "Diamond Princess" kompanije "Australia Carnival", koji je usidren u režimu karantina u japanskoj luci Jokohama zbog koronavirusa, mlađa je osoba muškog spola, član je posade kruzera, dobro se osjeća i to je najvažnije.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan kaže za Fenu i to da su za tog bh. državljanina osigurani direktni kontakti s ambasadorom i drugim diplomatima Ambasade.

- Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduženja i vode računa da putnici ne napuštaju svoje kabine. Ambasada BiH u Japanu pružit će svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana - naglasio je Berjan.

  • Kruzer "Diamond Princess" usidren u režimu karantina u Japanu

    Kruzer "Diamond Princess" usidren u režimu karantina u Japanu

    Foto: AFP


Kako je kazao, hrana i lijekovi se dopremaju na kruzer prema potrebama. Na kruzeru je stacionirana i klinika sa 30-ak medicinskih radnika, čiji broj varira na dnevnom nivou, a opet prema potrebama.

- Potvrđeno je i da je ministarstvo odbrane Japana osiguralo dodatnih pet doktora i medicinskih sestara, koji imaju iskustva s infektivnim bolestima. Svi putnici i članovi posade, koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, mogu se pregledati, a na kruzeru su na više mjesta postavljene i termovizijske kamere koje bilježe porast tjelesne temperature, što je nerijetko prvi simptom zaraze koronavirusom - naglasio je on.

Prema podacima ministarstva zdravlja Japana dosad je, kaže ambasador BiH u Japanu, 135 osoba s kruzera inficirano koronavirusom i smješteni su u bolnicama u Tokiju, te gradovima Čibi, Saitami i Šizuoka prefekturi, s maksimalnom pažnjom i mjerama zaštite prilikom transporta.

Kruzer "Diamond Princess" stavljen je u karantin na dvije sedmice, po dolasku u Jokohamu (južno od Tokija) 3. februara, nakon što je muškarcu koji se iskrcao u Hong Kongu dijagnosticiran virus.

NA VRH

Podijeli članak na