SARAJEVO

U BiH svi jednoglasni: Protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Jasno je definirano da će svi institucionalni kapaciteti u BiH biti uključeni u rješavanje problema, da će periodično održavati koordinirajuće sastanke i da će i dalje upozoravati i evropske institucije kada je u pitanju Trgovska gora

Sa sastanka u Sarajevu: Protiv odlagališta na Trgovskoj gori. Fena

Piše: S. M. / Avaz.ba

11.2.2020

U sjedištu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu danas je ministar Staša Košarac organizirao sastanak s resornim entitetskim ministrima Editom Đapo i Srebrenkom Golić o problemu odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na granici BiH i Hrvatske. Sastanku su prisustvovali i čelnici gradova i općina koje se nalaze u dolini rijeke Une, a čije bi stanovništvo bilo direktno ugroženo eventualnim odlagalištem na Trgovskoj gori. 

- Zajedno s entitetskim ministrima i načelnicima općina u slivu rijeke Une, Agencijom za nuklearnu sigurnost BiH govorili smo o pitanju namjere Hrvatske za izgradnju radioaktivnog odlagališta na Trgovskoj gori na granici BiH i Hrvatske, što je za nas potpuno neprihvatiljivo. Svi učesnici sastanka su potvrdili jasan stav da je to za BiH potpuno neprihvatljivo, potvrđujući našu opredijeljenost da na temelju odluka koje su donijeli organi u BiH, Naroda skupština, Predsjedništvo BiH i drugi nivoi vlasti budemo istrajni u borbi da onemogućimo izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na granici, jer je naša primarna funkcija zaštita života građana u slivu rijeke Une i, naravno, zaštita životne sredine - kazao je Košarac. 

Dodao je da bi odlagalište moglo imati niz negativnih posljedica, zbog čega su jasno kazali da je opredjeljenje svih učesnika sastanka zaštita interesa građana svih sedam lokalnih zajednica.

Poruke sa sastanka: Naše opredjeljenje je da nastavimo bilateralne kontakte s Hrvatskom. Fena

- Naše opredjeljenje je da nastavimo bilateralne kontakte s Hrvatskom u smislu da, na temelju argumentacije, mi iz BiH iznesemo niz argumenata koji ukazuju na štetne posljedice u slučaju da se takvo odlagalište izgradi na Trgovskoj gori. Koristeći međunarodne konvencije, odnosno ESPO konvenciju, BiH se mora tretirati na adekvatan način. Iz tog razloga zaključili smo da je neophodno da na sjednici Vijeća ministara BiH otvorimo raspravu u vezi s ovim i da predložimo konkretne mjere i zaključke da donesemo odluku o formiranju pravno-ekspertskog tima koji će zastupati interese BiH u ovom problemu, s obzirom na činjenicu da još nismo obaviješteni da je Hrvatska odustala od tog prijedloga i mi želimo da na temelju praksi, odnosno sličnih sporova između Slovenije i Italije tretiramo i tu pravnu praksu, ali za to nam trebaju ekspertni i pravni tim - rekao je Košarac.

Jasno je definirano da će svi institucionalni kapaciteti u BiH biti uključeni u rješavanje problema, da će periodično biti održavati koordinirajuće sastanke i da će i dalje upozoravati i evropske institucije kada je u pitanju Trgovska gora.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je kako je ovo prvi sastanak ovog formata te je podsjetila da je bila imenovana od Vijeća ministara BiH za člana Radne grupe.

Ona je kazala da je kao članica Radne grupe pisala Vijeću ministara u ranijem periodu, ali da nikada nije dobila nijednu rečenicu odgovora, te da joj se čini kako su se tim pitanjima bavile samo federalna ministrica Edita Đapo i ona, te načelnici općina koji žive na području predviđenom za odlagalište.

- Moramo graditi dobrosusjedske odnose. Možda je preuranjeno spominjati mjere reciprociteta, ja sam to jednom spomenula i javnost Hrvatske je o tome brujala i, nažalost, dobila sam loše ocjene i nekih naših parlamentaraca u smislu što ja to pričam i kome ja to prijetim - rekla je Golić.

Ona je istakla kako bi bilateralom rješavala stvari, ali da se u prvom redu moraju poštovati mišljenja struke.

S današnjeg sastanka u Sarajevu. Fena

Vrijeme je da sve institucije posvete pažnju ovom pitanju

- Vrijeme je da ovom pitanju posvete pažnju sve institucije. Na ovom području živi veliki broj ljudi. Radi se o ljudima koji se uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom i uzgojem zdrave hrane. Ko bi mogao kupiti njihov proizvod i gdje bi mogli da plasiraju svoj proizvod ukoliko se on nalazi u blizini odlagališta - pita se Golić.

Kakav problem BiH može predstavljati Trgovska gora, Golić je kao poruku Hrvatskoj pokušala komparirati eventualnu izgradnju odlagališta, odnosno nuklearnog otpada na granici BiH i Hrvatske nedaleko od Dubrovnika. Pitala je šta bi to značilo za hrvatski turizam.

Ministrica ekologije i turizma FBiH Edita Đapo današnji sastanak ocijenila je konstruktivnim te dodala da je u borbi protiv izgradnje odlagališta otpada na Trgovskoj gori nedostajao institucionalni instrument na nivou države.

- Mi smo imali već nekoliko konferencija o ovoj temi, gdje smo donijeli određene zaključke od kojih smo većinu realizirali. U ovoj godini proglašen je prirodni park Una i to bi trebao biti jedan snažan argument za borbu protiv ovog problema - rekla je Đapo.


Danas sam ovdje vidio sinergiju, saradnju institucija

Dodala je kako se nada da će se ovo pitanje riješiti diplomatskim putem na način da u konačnici Hrvatska odustane od Trgovske gore.

Poslanik parlamentarne grupe “Klub zelenih” u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je današnji sastanak primjer kako se može i kako se mora u BiH - da se svi moraju okupiti na jednom mjestu, pružiti jedni drugima ruku i zajednički raditi.

- Mi ne želimo da se desi Pelješki most. To je slučaj koji, kad je završen i kad ga svi vidimo, neko se sjetio da bi trebalo formirati pravni tim pa pitati šta treba ovdje uraditi. Zbog toga je današnji zaključak da svi sa svoje strane učinimo napor da taj pravni tim bude što prije formiran jedan izuzetno značajan korak naprijed u rješavanju ovog problema - kazao je Magazinović.

Učesnici današnjeg sastanka, dodaje, smatraju da su svi pravni argumenti na strani BiH, međutim, to nije dovoljno dok se sve to ne stavi na papir i ne konkretizira kroz određene aktivnosti u BiH i na međunarodnom planu.

- Danas sam ovdje vidio sinergiju, saradnju institucija, saradnju ministarstava i to je vrlo pozitivno. Dogovor je, mimo onoga što radimo zajedno, da svako nastavi raditi ono što može individualno - poručio je Magazinović.

Načelnik Miroslav Drljača navodi da su stanovnici općine Bosanski Novi zabrinuti zbog najave izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

- Jako je važno da je ovo pitanje s lokalnih i entitetskih institucija dovedeno na nivo BiH. Mislim da je to prava adresa gdje se ono treba rješavati. Ovdje se na neki način mjeri vjerodostojnost BiH - da li je ona ozbiljna država i da li ustvari može zaštititi svoje građane - smatra Drljača.

U cjelokupnoj proceduri, kako je rekao, Hrvatska nije poštovala međunarodne konvencije, niti se ponašala kao dobar komšija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.