ZABRINJAVAJUĆE

Slučajevi ptičije gripe mogući u BiH i regionu

Do sada prijavljeni slučajevi u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini

Zaraza je već prijavljena u zemljama istočne Evrope. Athiv

Piše: D. Pašalić

14.2.2020

Moguće je da se i u Bosni i Hercegovini uskoro pojavi ptičija gripa, naveo je Ured za veterinarstvo BiH u obavijesti nadležnim institucije u entitetima i Distriktu Brčko. 

Ured je objavio da se visokopatogena influenca ptica već pojavila u državama istočne Evrope, s mogućnošću da se ona uskoro pojavi u susjednim državama, pa i samoj Bosni i Hercegovini.


Pooštriti mjere

Ptičija ili kokošija gripa prijavljena je u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini, a, prema zabrinjavajućim informacijama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, postoji opravdana sumnja da će se tokom narednih sedmica širiti i ka ostatku Evrope pa preporučuju vlasnicima farmi peradi da pooštre biosigurnosne mjere. 

- Bitno je spriječiti kontakt domaćih i divljih ptica, što nije lako. Preporučuje se držanje domaće peradi zatvorenom. Potrebno je pooštriti kontrolu ulaza osoba u objekte s peradi, a uposlenici na farmama moraju koristiti zaštitnu radnu odjeću i obuću i voditi računa o higijeni - kaže Benijamir Haurdić, viši stručni saradnik za sigurnost hrane u Institutu.


Haurdić: Pooštriti mjere. Arhiv

On navodi da je bitno zaštititi hranu i vodu od divljih ptica, posebno onih koje su uobičajene na farmama, poput golubova, vrabaca itd., jer one u prirodi mogu imati kontakta s divljom plovnom peradi.

- Preventivno, ali i kod utvrđivanja bolesti, vlasnici peradi trebaju sarađivati sa veterinarskom službom. Od domaće peradi najosjetljivije su kokoši i ćurke, dok se kod pataka i gusaka bolest pojavljuje u blažoj formi – upozorava Haurdić.

Napominje da, kada se pojavi kod domaće peradi, ova zaraza dovodi do velikih ekonomskih gubitaka po gazdinstvo i samu državu koji su uvjetovani uginućima i obaveznim neškodljivim uklanjanjima oboljelih jata, zabranom kretanja peradi i zabranom prometa proizvoda porijeklom od peradi.

Ljudsko zdravlje

- Preporuka agencija za hranu potrošačima je da meso i proizvodi od peradi kojima se ispravno rukuje i dobro se termički obrađuju ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje – zaključuje Haurdić. 


Dobra higijenska praksa

Pridržavanje dobre higijenske prakse, savjetuju iz INZ, uključuje pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi prije i poslije pripreme hrane. 

- Temperatura termičke obrade peradi pri kuhanju treba biti iznad 75 stepeni, a pri pečenju minimalno 180 stepeni – kaže Haurdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.