INICIJATIVE

Mjerač šećera moraju imati svi u Federaciji

Ova inicijativa ne smije otići u zaborav, kazala je Mujanović-Glamočanin

Pomoć djeci, ali i svim građanima oboljelim od dijabetesa. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

14.2.2020

Senzori za kontinuirano praćenje šećera u krvi skoro svakodnevno olakšavaju život dijabetičarima u našoj zemlji. Mjerač mnogi kupuju sami, međutim, skup je, ali bez njega je, kako kažu osobe koje se bore s ovom bolešću, nezamislivo teško. Naime, godinama unazad vode bitku s vlastima u BiH kako bi ovaj problem napokon bio riješen.

Novčana sredstva

Naime, kada su senzori registrirani na listi Agencije za lijekove BiH, doktorica Faika Mujanović-Glamočanin (SBB) uputila je inicijativu Parlamentu Federacije BiH koja je jednoglasnom odlukom usvojena pod nazivom „Za život s manje boli“.

- Vlada Federacije BiH donijela je odluku da se na listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja FBiH i u preporučeni sadržaj prioritetnih programa uključe senzor za mjerenje glukoze u krvi i odašiljač. Međutim, u svojoj odluci „skinula“ je teret s Federalnog zdravstvenog zavoda i zadužila ministarstva zdravstva kantona da u saradnji s kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja osiguraju novčana sredstva - kazala je Mujanović- Glamočanin.

Dakle, Vlada je ponovo sve vratila na kantonalni nivo i, kako tvrde roditelji oboljelih mališana, inicijativa nije ispunila glavni cilj, a to je ista prava za sve oboljele na teritoriju cijele Federacije BiH. Federalni zavod zdravstvenog osiguranja trebao bi finansirati odluku Federalnog ministarstva.

Beganović: Mjesečno 120 eura. Facebook

Prioritetni program

- Ova inicijativa ne smije otići u zaborav. Osim toga što će osigurati bolji život oboljelim od ove bolesti, spriječit će komplikacije. Poslala sam dopis Vladi uz zahtjev da promijeni odluku i umjesto na listu prioritetnih programa stavi na listu preventivnih programa - istakla je Mujanović-Glamočanin.

Otac maloljetne djevojčice koja boluje od dijabetesa Adnan Beganović kazao je da je ovo borba za djecu, ali i sve ostale koji se bore s ovom bolešću.

- Mjesečno je za senzore potrebno oko 120 eura. Kada je dijete u parku, zovemo je svaki sat da izmjerimo šećer. Sa senzorom bi se moja djevojčica morala bockati jednom u 14 dana, a ovako skoro deset puta dnevno - istakao je Beganović.

Dodaje kako je cilj da prije svega svi na području Federacije imaju senzor.

Sprečava komplikacije

Beganović pojašnjava da je najbitnije da senzor sprečava komplikacije koje dijabetes prouzrokuje.

- Kupujemo ih pretežno vani, mada se sada mogu nabaviti i u BiH. Ne želimo da je nekome u Kantonu Sarajevu to dostupno, a u Zeničko-dobojskom, naprimjer, nije - kazao je Beganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.