SREBRENICA

U Potočarima će prvi put biti ukopane 82 NN osobe

Identifikaciju možemo obaviti reekshumacijom bliskih srodnika, ističe Mašović

Memorijalni centar Potočari: Očekuje se ukop oko 200 nevinih žrtava bošnjačke nacionalnosti. Arhiv

Piše: E. Skokić/ Avaz.ba

17.2.2020

Počele su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici koji su 11. jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske.  

Prema najavama, prvi put će na kolektivnoj dženazi biti ukopane i 82 žrtve genocida pod oznakom NN.


Obaveza države

Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazao nam je da se radi o 82 neidentificirana tijela, od kojih su neka ekshumirana prije 19 godina.  

- Ukoliko dobijemo neophodne dozvole, takvi posmrtni ostaci će biti ukopani pod službenim oznakama, odnosno oznakama Tužilaštva BiH. Tim činom ne prestaje obaveza države da završi postupak identifikacije i traganja za posmrtnim ostacima – kaže Mašović.

Mašović: Neophodne dozvole. Arhiv

Osobe koje će, najvjerovatnije, vječni smiraj pronaći pod NN oznakama moguće je u budućnosti identificirati ukoliko uznapreduje nauka i postupkom reekshumacije njihovih bližih srodnika.

- Na ploči u Memorijalnom centru Potočari ispisana su imena i prezimena žrtava genocida. Možemo napraviti jednu vrstu revizije i istražiti ko nije identificiran. A poslije toga s mrtvih srodnika, koji su umrli prije rata, uzeti uzorke neophodne za identifikaciju – ističe on.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici očekuje se ukop oko 200 nevinih žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Nastavlja se traganje

- To je, rekao bih, okvirni broj, ali sve zavisi od porodica. Mnoge porodice ne odlučuju se za dženazu svojih najmilijih jer je pronađen mali broj posmrtnih ostataka. Međutim, kako se približava 11. juli, oni se odlučuju za ukop. Ponavljam da obaveza države ne prestaje i da se nastavlja traganje za posmrtnim ostacima. Mi svake godine vršimo reasocijaciju naknadno pronađenih posmrtnih ostataka i činit ćemo to sve dok imamo prikupljene i identificirane posmrtne ostatke – kaže Mašović.  

Apel da se daju uzorci krvi

Porodice žrtava genocida apeliraju na sve Srebreničane u BiH i inozemstvu da daju uzorke krvi ukoliko to do sada nisu uradili i na taj način doprinesu procesu identifikacije. Mišljenje porodica je u kompletnom procesu najvažnije i bez njihove saglasnosti ne može se obaviti nijedna dženaza. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.