STAVOVI Član Predsjedništva BiH nakon sastanka s ambasadorom SAD u našoj zemlji

Dodik: Žao mi je što je Nelson prijetio, prevario se ako misli da može

BiH pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani

Srna
19.02.2020 21:38

Sa sastanka Nelsona i Dodika

Foto: Srna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom (Eric) pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa entiteta Republike Srpske.

- Imao sam večeras dobar razgovor s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. Bosna i Hercegovina pripada nama, a ne njemu da on prijeti u njenoj odbrani - rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Crvene linije

Član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

- Republika Srpska, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira na to koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio -rekao je Dodik.

Član Predsjedništva dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da "neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske" bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

  • Sa sastanka Nelsona i Dodika
    Sa sastanka Nelsona i Dodika Foto: Srna

- Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada, kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča - rekao je Dodik. 

Kad je riječ o zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

- To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji - rekao je Dodik.

Nametnuti faktor

On smatra da se "PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako je izvan sistema i nema nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom".

- U Dejtonskom sporazumu nigdje ih nema tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima - dodao je Dodik.

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navodi se u izjavi PIC-a kojoj se nije pridružila Ruska Federacija.

Komentari

NA VRH