LIČNOST SEDMICE

Milorad Dodik: Opasni avanturizam

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nastavlja s izazivanjem kriza,¸a ovaj put je, čini se, pretjerao

Dodik: Secesionističke izjave. Avaz

Piše: F. K. / Avaz.ba

22.2.2020

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nastavlja s izazivanjem kriza! Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, zapaljiva retorika, blokada vlasti, najave referenduma o sudbini RS odavno svi doživljavaju kao Dodikove jeftine igre u borbi za lične i stranačke interese, koja uvijek ima isti početak, zaplet i kraj.

Vučićeva podrška

Prvo sazove posebnu sjednicu NSRS pa zakuka kako političko Sarajevo ponovo ugrožava manji bh. entitet i Srbe, pa zaprijeti radikalnim mjerama, pa... I taman kada se očekuje reakcija međunarodne zajednice, Dodik spusti loptu i povuče se. Istina, nekoliko puta se, očito, preračunao, pa je završio na američkoj crnoj listi.

No, nije mu to bila dovoljna opomena pa je sada krenuo na stub države BiH - Ustavni sud. Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, doveo je do jedne od najvećih poratnih kriza u BiH. Čak toliko velike da se teška i opasna riječ – secesija sve češće spominje u bh. javnom prostoru, posebno u RS.

Dodik: Secesionističke izjave. Avaz

Dodikove avanture, sudeći prema posljednjim izjavama u kojima prebrojava strance i muslimane u Ustavnom sudu BiH, očito podržava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Ili, u najmanju ruku, blagonaklono gleda na njih, što, očito, sokoli Dodika.

Jer, svima je jasno da se lider SNSD-a ne bi usudio sam suprotstaviti međunarodnoj zajednici, Ustavnom sudu... A, da nije usamljen u onome što radi, govore njegove stalne posjete Beogradu i sastanci s ruskim ambasadorom u BiH.

Mijenjanje ustava

U osudama Dodikovih secesionističkih izjava i prijetnji ujedinili su se lideri probosanskog bloka, Američka ambasada u BiH, OHR... Takva reakcija najbolji je garant da neće biti otcjepljenja niti centimetra Bosne i Hercegovine, a ni mijenjanja Ustava BiH bez kompromisa sva tri konstitutivna naroda, u okviru Ustava BiH!

Dodik je ovaj put pretjerao. Koliko, uvjerit ćemo se uskoro...

RS najviše trpi

Sve što Dodik može postići jeste izazivanje nove krize, koja će usporiti BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. A najveća žrtva ovakve destruktivne politike upravo je bh. entitet Republika Srpska, koja je ekonomski daleko slabija od Federacije i koja direktno ovisi o svim onim blokiranim projektima na državnom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.