ODLUKE

Neidentificirane 82 žrtve genocida neće biti ukopane 11. jula

Prijedlog o ukopu 82 N. N. žrtve na prvoj sjednici OO iznio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović

Sa sastanka predsjednika pododbora. S. Smajlović

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

22.2.2020

Neidentificirane 82 žrtve genocida najvjerovatnije neće biti ukopane 11. jula u Memorijalnom centru Potočari, zaključak je predsjednika trinaest pododbora Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine.

Prijedlog o ukopu 82 N. N. žrtve na prvoj sjednici OO iznio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, s obrazloženjem da N. N. osobe nemaju preživjelih srodnika kako bi se uradila DNK analiza.

Predsjednici trinaest pododbora zaključili su da se o Mašovićevom prijedlogu još jednom raspravlja na narednoj sjednici OO, zakazanoj za 12. mart.

Predstavnici pododbora upozoravaju Mašovića i članove OO da se do konačne odluke suzdrže o davanju izjava o broju žrtava za dženazi i ukop 11. jula.


Sa sastanka predsjednika pododbora. S. Smajlović

Hamdija Fejzić, predsjednik OO, kaže da sigurno OO i udruženja majki Srebrenice na narednoj sjednici neće dozvoliti ukop 82 N. N. žrtve 11. jula.

- U Memorijalnom centru Potočari, projektom je predviđen prostor za ukop N. N. žrtava, ali onda kada se završi ukop svih identificiranih žrtava. Institut za nestale osobe i Podrinjski identifikacijski projekt (PIP) iz Tuzle trebali bi ubrzati identifikaciju oko 1.000 posmrtnih ostataka u PIP-u, a ne nastojati da se riješe kostiju N. N. žrtava. Žrtve označene N. N. bit će posljednje ukopane - kazao je za „Avaz“ Fejzić.

Na sastanku pododbora zaključeno je da pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, teku po ustaljenoj dinamici, jer svi pododbori blagovremeno izvršavaju svoja zaduženja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.