SAOPĆENJE

HNS: SDA mora prihvatiti odluke Ustavnog suda i podržati izmjene Izbornog zakona

Istaknuto je da Hrvatski narodni sabor vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH

HNS: Moraju se naći rješenja koja su plod dijaloga. Arhiv

Avaz.ba

22.2.2020

Hrvatski narodni sabor (HNS) traži da SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma te da podrži izmjene Izbornog zakona BiH, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim nivoima.

Iz HNS-a naglašavaju da se moraju naći rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda te ističu da se ukazala povijesna prilika za SDA da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani povijesti i podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

- Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali gospodarstvo i svima u BiH osigurali bolje uvijete za život - saopćili su iz HNS-a.

Napominju da HNS izbornom voljom i legitimitetom koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili o ključnim problemima u BiH.

HNS će nastavit rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju. 

Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usaglasiti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, HNS poziva na smirivanje napetosti i sprečavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine, navodi Ured za informiranje HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.