ZANIMANJA

Rudarski hljeb sa sedam kora kroz umjetnički objektiv

Najčešće fotografira kolege, rudare s kojima provodi radni dan, ali i djecu, prirodu

Neki od Bajrićevih radova. Avaz

Piše: S. I. / Avaz.ba

24.2.2020

Amir Bajrić, 47-godišnji rudar iz Banovića, kao profesionalni fotograf, svoj posao rudara posmatra kroz objektiv i umjetnost koju voli još od osnovne škole. Ljubav prema fotografiji i posao rudara spojio je fotoaparatom pa stvara vrhunske fotografije svjetskog ranga.

Najčešće fotografira kolege, rudare s kojima provodi radni dan, ali i djecu, prirodu. Kako kaže, za dobru fotografiju nekad čeka i po godinu.

- Za dobru fotografiju nisu bitni samo aparat i objektivi, najvažnija je misao. Kada posmatrač i posmatrano postanu jedno, onda se može napraviti idealna fotografija - navodi Bajrić.


Bajrić: Najvažnija je misao. Avaz

Prve fotografije napravio je malim aparatom koji je kupio novcem zarađenim u jami. Napredak i praćenje tržišta natjerali su ga vrlo brzo da kupi bolji aparat i da usavrši svoju umjetnost.

- Instalirao sam Photoshop i mjesecima učio kako ga koristiti. Radio sam i po 16 sati dnevno. Danas mi ljudi dolaze da ih podučavam Photoshop, jer ne postoji ništa vezano za fotografiju a da ja to ne znam odraditi - kaže Bajrić.

Njegov studij rudarstva prekinuo je početak agresije na BiH, a po okončanju rata, zaposlio se kao vojno lice i nastavio vojničku karijeru. Prije dvadeset godina, Bajrić je u rodnim Banovićima dobio posao u rudniku.

Kako bi prikazao svijet onakvim kakav zaista jeste, sve manje koristi programe za obradu fotografije. Kako navodi, ne želi da padne u shemu onoga što drugi žele od njega.


U prestižnim online bibliotekama

Danas su njegove fotografije dostupne u prestižnim online bibliotekama fotografija. Jedan od većih uspjeha za njega je, kako navodi, fotografija njegovog sina na početnoj strani “Shutterstocka”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.