TURISTIČKA PONUDA U okviru projekta „Zanimljivi muzeji“

U Jablanici od jeseni novi doživljaj Bitke na Neretvi

Trenutno muzeolozi i stručnjaci rade na definiranju sadržaja, kaže Tulumović

M. Sm. / Avaz.ba
25.02.2020 22:05

Postavke će biti modernizirane

Foto: Avaz

Čuveni muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici od jeseni će svojim posjetiocima pružiti potpuno drugačiji pogled na stalnu postavku u skladu s novim trendovima i tehnologijama.

Radi se o projektu prekogranične saradnje pod nazivom „Zanimljivi muzeji / Amusing Museums“, a kojim su obuhvaćeni muzeji u Jablanici i Nikšiću u Crnoj Gori, čija je ukupna vrijednost 394.904 eura, a koji Evropska unija finansira sa 84,47 posto sredstava.Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni muzej Crne Gore i Općina Jablanica.

Kako nam je rekao projekt menadžer Rasim Tulumović, u okviru projekta bit će modernizirane dvije muzejske postavke u Jablanici i u Nikšiću.

  • Muzej u Jablanici: Bit će obogaćena turistička ponuda
    Muzej u Jablanici: Bit će obogaćena turistička ponuda Foto: Avaz

- Radi se o poboljšanju kvaliteta i, naravno, obogaćivanju turističke ponude u skladu s novim trendovima i tehnologijama. Uz modernu audio i vizuelnu opremu, konkretno, posjetioci Muzeja u Jablanici imat će mogućnost da se, naprimjer, nađu u samoj bitki za ranjenike ili da, pak, osjete kako je tada bilo prijeći most. Trenutno muzeolozi i stručnjaci rade na definiranju sadržaja i vjerujemo da će taj proces biti okončan do kraja marta, nakon čega slijedi faza nabavke i instaliranja neophodne opreme - pojasnio nam je Tulumović.

Muzej u Jablanici  godišnje bilježi 16.000 posjeta, a predviđanja su da će taj broj realizacijom ovog projekta porasti na više od 20.000.

Komentari

NA VRH