INCIJATIVE

Skupština BPK Goražde poništila odluku o uspostavi poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava

Izjašnjavanju poslanika, od kojih su mnogi promijenili svoj stav po ovom pitanju, prethodili su protesti građana na Čanku

Sa održanih protesta. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

25.2.2020

Skupština BPK Goražde stavila je van snage odluku o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava na lokalitetu Čanak, na planini Gušta kod Goražda.  

Izjašnjavanju poslanika, od kojih su mnogi promijenili svoj stav po ovom pitanju, prethodili su protesti građana na Čanku, potpisivanje peticije, kao i okupljanje mještana pet goraždanskih mjesnih zajednica ispred zgrade u kojoj je zasjedala skupština.

- Ministarstvo za privredu zaduženo je da u saradnji sa Gradskom upravom, kantonalnom i federalnom upravom civilne zaštite i privrednim društvom „Ginex“ poduzme sve neophodne aktivnosti na iznalaženju druge lokacije, koja će sa ekološkog i ekonomskog aspekta biti prihvatljivija za sve građane i privredne subjekte sa područja BPK – kazala je okupljenim građanima predsjedavajuća Skupštine BPK, Edita Velić.


Reakcija građana urodila plodom. A. Bajramović

Građani su zadovoljni ovakvim ishodom sjednice, ali su uz zahvalnost poslanicima i medijima poručili da neće dozvoliti da ovakav poligon bude otvoren na prostoru BPK Goražde. Smatraju da bi on dodatno raselio stanovnike ovog kraja, jer bi direktno ugrozio njihovu sigurnost i zdravlje, te onemogućio bavljenje poljoprivredom i stočarstvom.

- Bilo je krajnje vrijeme da donesu ovu odluku koju su ranije protivzakonito izglasali. Da isprave grešku koju su napravili – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Berič, Samir Tabaković.

- Hvala svim medijima i razumnim ljudima, ali ovo nije trebalo. Ovo je meni novi dan rođenja, jer sam za šest mjeseci čir na želucu fasov'o zbog ovoga. Znaćemo kako ćemo neke ljude zbog ovog i kazniti – ističe Muharem Ramović, vlasnik jedne od najvećih farmi ovaca u BPK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.