REAKCIJE Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Građani su 1. marta 1992. kazali ''da'' nezavisnosti, ''da'' slobodi

Održan prijem u zgradi Predsjedništva BiH

Fena
27.02.2020 20:44

Džaferović

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u historiji države.

- U vremenima crnih oblaka nad BiH, tamnih sila koje su udarale na BiH, htjele da unište BiH, građani su izašli 29. februara i 1. marta 1992. godine, na referendum u skladu s Ustavom, s međunarodnim pravnim aktima i kazali ''da'' nezavisnosti BiH, ''da'' slobodi i ''ne'' jarmu, i ''ne'' ropstvu, i ''ne'' nestanku BiH - kazao je Džaferović novinarima na prijemu povodom Dana nezavisnosti BiH.

Naveo je da se to ne dešava tako često u historiji zemalja te da je referendum epohalna stvar.

- Generacija koja je ovo ostvarila je učinila epohalnu stvar. To nikada ne smijemo da zaboravimo - istakao je Džaferović.

Naglasio je da je teško naći zemlju u svijetu koja je bila pred ovakvim vrstama odluka, a da se skoro dvije trećine građana opredijelilo da idu putem nezavisnosti.

  • Šefik Džaferović
    Šefik Džaferović Foto: S. Saletović

Bosna i Hercegovina u nedjelju će proslaviti 28. godišnjicu otkad je stekla nezavisnost, a povodom toga predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović organizirali su večeras svečani prijem u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Dan nezavisnosti BiH obilježava se 1. marta. Punoljetni građani tadašnje Socijalističke Republike BiH glasali su o nezavisnosti na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na referendum je izašlo 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od tog broja njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti BiH. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

Komentari

NA VRH