REAKCIJE

Nikšić: Laž je da sam odbio poziv na prijem

Teško predvidjeti aktivnosti naših državnih institucija

Nermin Nikšić. Arhiv

Sl. M. / Avaz.ba

27.2.2020

Nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić odbio poziv Predsjedništva BiH da prisustvuje svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti naše zemlje koji se obilježava, oglasio se i predsjednik SDP-a.

Reakciju Nermina Nikšića prenosimo u cijelosti:

- Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine obilježava prigodnim aktivnostima, pored ostalog, dva najveća državna praznika: 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Tim prigodama do sada smo u nizu gradova u Bosni i Hercegovini organizirali javne tribine ili svečane akademije. Samo da podsjetim kako smo povodom 25. novembra imali svečane akademije u Tuzli i Jajcu, kao što sada povodom 1. marta imamo u Bugojnu. To su aktivnosti koje se planiraju mjesec-dva unaprijed. Nastojali smo da to ne bude ni 25. novembra ni 1. marta, upravo kako se ne bi preklapale s aktivnostima državnih institucija.


Nermin Nikšić. Arhiv

Nažalost, teško je predvidjeti aktivnosti naših državnih institucija. Naime, kad je u pitanju aktuelni saziv Predsjedništva, obilježavanje ovako važnih državnih datuma ima baš interesantan hodogram. Tako se 25. novembar obilježavao 21. novembra navodno zbog puta u SAD, a 1. mart se, eto, obilježava 27. februara vjerovatno da bi mogli otići na “zasluženi” produženi vikend.

Tačno je da smo prije mjesec i po dogovorili svečanu akademiju u Bugojnu naivno vjerujući da će i u Predsjedništvu BiH prijem biti barem 29. februara, ako ne 1. marta, jer je interesantno da se i referendum održavao ta dva dana.

Pošto vidim da je kabinetu predsjedavajućeg jako važno što neću prisustvovati prijemu pa se oglasio preko poluslužbenog glasila, svečano obećavam da nikada više neću planirati aktivnosti povodom Dana državnosti i Dana nezavisnosti dok iz Predsjedništva BiH ne objave kada stvarno pada 25. novembar, a kada 1. mart. Tako ćemo onda i mi obični smrtnici znati kad je koji praznik. 

Dakle, laž je da sam odbio poziv na prijem, naprotiv uredno sam se zahvalio i izvinio. Kad sam ja u pitanju, svakako sam već navikao da je velika većina vijesti koje se u režiji portala bliskih predsjedavajućem objavljuju o meni čista laž ili fantazija - navodi se u reakciji predsjednika Socijaldemokratske partije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.