SARAJEVO

Migranti iz objekta na Stupskom Brdu na obradi i utvrđivanju boravišnog statusa

Ukupno 154 migranta boravila u stambenom objektu čiji vlasnik nema dozvolu za pružanje usluga smještaja

Odvođenje migranata iz objekta na Stupskom Brdu. Služba za poslove sa strancima

Avaz.ba / Fena

28.2.2020

Inspektori Službe za poslove sa strancima i policijski službenici Uprave policije MUP-a pronašli su, u zajedničkoj akciji, 154 migranta koja su boravila u stambenom objektu na lokaciji Stupsko Brdo, čiji vlasnik nema dozvolu za pružanje usluga smještaja. 

- Sprovedeni su u prihvatne centre, na obradu i utvrđivanje boravišnog statusa, s obzirom na to da nisu imali identifikacijske dokumente kod sebe - saopćeno je iz Službe za strance. 

Poseban akcent kontrole bio je na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima izvršenim na području Kantona Sarajevo. Medicinski timovi u prihvatnim centrima utvrdit će porijeklo fizičkih povreda koje su vidne kod jednog broja tih osoba. Bit će urađen i medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti. 


U akciji učestvovali i pripadnici MUP-a KS. Arhiv

Zajedničke aktivnosti Službe za poslove sa strancima sa službenicima Uprave policije MUP-a KS imaju za cilj sprečavanje i sankcioniranje nezakonitog ponašanja migranata, pronalazak osoba u improviziranim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području Sarajeva.

- U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole, sačinjen je izvještaj o inspekcijskom nadzoru, a vlasniku objekta uručen je prekršajni nalog. Obaviješteni su nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz njihove nadležnosti - navodi se.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave nelegalne smještajne kapacitete za boravak migranata, jer to može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i rizik je od zaraznih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.