NOVA PRAVILA

Za Dan nezavisnosti radnici spremni za Njemačku

Od sutra na snagu stupaju nove zakonske odredbe, koje će značajno olakšati proces odlaska radne snage sa područja zapadnog Balkana

Novi zakon stupa na snagu. Ilustracija

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

1.3.2020

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine poklapa se ove godine sa zakonskim promjenama u Njemačkoj, koja važi za “zemlju iz snova” za brojne građane BiH. Mnogi analitičari navodili su posljednjih mjeseci da nakon 1. marta ove godine ništa više neće biti isto. 

Od sutra, naime, na snagu stupaju nove zakonske odredbe, koje će značajno olakšati proces odlaska radne snage sa područja zapadnog Balkana u Njemačku. Novim zakonom njemačkim poduzećima olakšano je da dođu do radne snage, dok će radnicima biti lakše tražiti poslove u Njemačkoj. 

Statistički podaci

Uzroci za ovo su zabrinjavajući statistički podaci u Njemačkoj tokom posljednje decenije, jer često nagovještavaju da u mnogim branšama nedostaje radne snage. Njemački ured za statistiku tvrdi da će se broj radno sposobnih građana smanjiti do 2035. za četiri do šest miliona!

U njemačkom gradu Ingolštatu već godinama živi novinar Omer Boškailo. Kako je rekao za “Avaz”, otkako je najavljen novi zakon, telefon mu ne prestaje zvoniti.

- Mnogi direktori kompanija, posebno građevinskih, vuku me za rukav, mole da dovedem ljude iz Bosne da rade. Pet, deset, 15, koliko god, samo da dovedem. Vape za radnicima, a sada, kada stupi na snagu novi zakon, dosta će biti olaškano doći do radnika – rekao nam je Boškailo.

Boškailo: Mole za posao. Avaz

Ističe da je u samo jednu kliniku u Ingolštatu, u kojoj već rade naši građani, u posljednjoj godini došlo novih 48 medicinara.

- Takvih bolnica je na stotine. Hiljade zdravstvenih radnika godišnje dođu u Njemačku. Znam i jednog momka iz Vogošće koji se prijavio da radi na aerodromu u Minhenu. Dobio je posao i, kada im je rekao da će predati za vizu, oni su mu rekli da ne treba, da će oni sve završiti i da će za 15 dana dobiti sve dozvole. To je prednost novog zakona. Poznajem i ljude koji su bili na vrlo dobrim pozicijama i koji su imali za BiH dobre uvjete za život i natprosječne plaće, a koji su napustili radna mjesta i došli u Njemačku – govori on.

Njegova prijateljica u Njemačkoj radi kao profesorica jezika. Ističe da nikad nema slobodno mjesto u grupama gdje se uči njemački jezik.

- Samo što se završi jedan kurs, drugi počne – kaže Boškailo.

Punjenje fonda

- Vlasti u BiH moraju da analiziraju šta u toj situaciji mogu da urade da ne ostanemo bez privrednih aktivnosti, poslodavci bez radnika, a budžeti bez prihoda koje ostvaruju kroz isplaćene plaće. Suština je da je definitivno vrijeme da se reagira, jer je situacija takva da, ako ne budemo povećavali plaće, kao što se povećavaju u javnom sektoru, nećemo imati prihode koje uobičajno koristimo za punjenje penzionog i zdravstvenog fonda – rekao je Pavlović.

Pavlović: Ima li rješenja. Avaz

Pitanje je, kako kaže Pavlović, jesu li vlasti svjesne situacije i imaju li rješenje kako donijeti napredak za građane, odnosno za birače koji su ih postavili na te pozicije.

Koje odredbe i dalje važe

Stupanjem na snagu Zakona o doseljavanju stručnog kadra sljedeća načela i dalje će važiti:

- Za boravke koji traju duže od 90 dana, nije moguć ulazak bez vize.

- Potrebno je najprije izvršiti priznavanje strane kvalifikacije u Njemačkoj, a tek onda podnijeti zahtjev za vizu u Ambasadi. 

- Postoji razlika između stručnog kadra s kvalificiranim stručnim obrazovanjem i nekvalificiranih i niskokvalificiranih radnika. Kvalificiranim stručnim obrazovanjem smatra se ono obrazovanje koje bi u Njemačkoj iziskivalo minimalno dvogodišnje školovanje za stjecanje stručnog obrazovanja.

- Nekvalificirani i niskokvalificirani radnici ne podliježu Zakonu o doseljavanju stručnog kadra. Za njih i dalje postoji mogućnost da podnesu zahtjev za vizu prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana. 

- Provjera uvjeta rada kako bi se spriječilo isplaćivanje zarade koja je niža od zakonskog minimalca.

Samo u jednu bolnicu za godinu došlo 48 medicinara iz BiH. Arhiv

Koje su bitne promjene

- Jedinstveni pojam za stručni kadar koji obuhvata fakultetski obrazovan kadar i radnike s kvalificiranim stručnim obrazovanjem. 

- Nekvalificirani i niskokvalificirani radnici ne spadaju pod Zakon o doseljavanju stručnog kadra. Za njih i dalje postoji mogućnost da podnesu zahtjev za vizu prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana. 

- Doseljavanje stručnog kadra iz država koje nisu članice Evropske unije, nije više ograničeno na definirana deficitarna zanimanja.

- Zapošljavanje na osnovu kvalificiranog stručnog obrazovanja ili visoke školske spreme moguće je u svim oblastima ukoliko postoji konkretna ponuda za radno mjesto i priznata kvalifikacija.

- Ukidanje provjere prednosti kandidata iz Njemačke i zemalja EU. Kvalificirani stručnjaci iz Njemačke i zemalja EU neće više biti prioritetni za upražnjena radna mjesta, što znači da se više neće vršiti provjera privilegiranih kandidata. 

- Stručni kadar s kvalificiranim stručnim obrazovanjem i fakultetskom diplomom može predati zahtjev za vizu radi traženja posla za koji je osposobljen na osnovu svoje kvalifikacije.

- Aplikanti s diplomom koja je priznata od njemačkih ustanova i koji imaju 45 ili više godina, moraju dokazati minimalnu mjesečnu zaradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.