STRAZBUR

Turković zahvalila Mijatović na angažmanu za Srebrenicu u Vijeću Evrope

Turković je naglasila da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava da UN proglasi 11. juli za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici

Turković i MIjatović: Razgovor o inicijativama za promicanje projekata u Srebrenici. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Avaz.ba / Fena

3.3.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se jučer, na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava u Strazburu, s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović. Tom prilikom čestitala joj je na izboru na tu dužnost te izrazila posebno zadovoljstvo što je državljanka Bosne i Hercegovine prvi put izabrana na tu visoku funkciju u Vijeću Evrope.  

Ministrica Turković zahvalila je Mijatović na dosadašnjem angažmanu za Srebrenicu u Vijeću Evrope, odnosno organiziranju izložbe o genocidu u Srebrenici na marginama ljetnog plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u junu 2019. godine. 


Razmijenjeni stavovi i o migrantskoj krizi u BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Turković je naglasila da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava da UN proglasi 11. juli za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici. Razgovarano je i o drugim inicijativama za promicanje projekata u Srebrenici i podizanju svijesti građana van BiH.

Mijatović je najavila dolazak na ovogodišnje obilježavanje godišnjice u Srebrenici.

Sagovornice su razmijenile stavove o migrantskoj krizi u BiH i razvoju situacije nakon zatvaranja kampa Vučjak kod Bihaća, o pitanju zaštite osoba s posebnim potrebama i aktivnostima Ureda komesarke vezano za slučaj ''Pazarić'', te o zvaničnoj posjeti komesarke za ljudska prava Bosni Hercegovini tokom 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.