PRENOSIMO

Radončić: Branit ćemo suverenost BiH od ilegalnih migranata svim sredstvima

U bh. javnosti poznat kao političar koji je uvijek promptno djelovao, Radončić je voditelju N1 televizije pobrojao nekoliko aktivnosti koje je odmah poduzeo kao ministar sigurnosti

Avaz.ba

3.3.2020

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, gostovao je na Televiziji N1, u emisiji "Novi dan". Govoreći o svim aktuelnim temama, Radončić je hirurški precizno dijagnosticirao novonastalu migrantsku krizu koja prelazi granice Bosne i Hercegovine i regiona i koja poprima karakter interkontinentalnog problema. 

Na pitanje novinara Zvonka Komšića je li BiH spremna za novi priliv migranata, ministar Radončić je odgovorio:



Radončić za N1: Prošlo Vijeće ministara nije uložilo nijedan cent. N1

Upozorio na kataklizmični scenarij

- BiH ima neke papirnate strategije. Ja sam onoga dana kada sam odgovarao na pitanja državnih poslanika, da bi se prihvatila moja kandidatura za ministra sigurnosti, prvi put spomenuo mogućnost tog kataklizmičnog scenarija, da će Turska jednog dana eventualno pustiti tu branu od tri-četiri miliona migranata prema Evropi. Mnogi su to tada neozbiljno shvatili. Vidite, već poslije dva mjeseca se to pokazuje tačnim. Imamo jedan scenarij na koji BiH nije pravila nikakve planove. 

Moram vas podsjetiti da poslije velike migrantske krize prije nekoliko godina, Hrvatska je u svoju infrastrukturu, granične policije uložila 270 miliona eura, a BiH, i to staro Vijeće ministara, nije uložilo nijedan cent ili jednu marku u budžet Granične policije, da zaposli jednog novog policajca Službe za poslove sa strancima, Obavještajne službe i tako dalje. BiH je spavala i to neko mora reći. 

Dovedeni smo u situaciju da to kažemo. Mi smo krenuli odmah, ja kao ministar sigurnosti. Već smo uputili apel općinskim vijećima, ne znajući za ovu tursku krizu i mi već imamo za pedesetak kadeta novca za školovanje. Nama nedostaje 1.200 ljudi. Problem je da za njihovo školovanje treba sedam-osam mjeseci, problem je vrijeme. Mi smo izgubili nešto što se zove faktor vrijeme. Sada radimo po principu „hajdemo spasiti što se spasiti može“.

U bh. javnosti poznat kao političar koji je uvijek promptno djelovao, Radončić je voditelju N1 televizije pobrojao nekoliko aktivnosti koje je odmah poduzeo kao ministar sigurnosti.

- Imali smo razgovore s Graničnom policijom, Službom za strance, SIPA-om, ojačat ćemo našu istočnu granicu, prebacit ćemo jedan dio naših kontingenata s naše zapadne na istočnu stranu, radit ćemo u punom kapacitetu. SIPA će dati, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, MUP RS svoje ljude i to je ona vatrogasna mjera. U ovom trenutku se želimo nadati da će EU prvi put ozbiljno odgovoriti tako što će ona biti ta prva brana i Grčka se, nasreću, sada ponaša tako. Ono što mene danas hrabri jesu izjave evropskih dužnosnika da govore o cijeloj Evropi, kao tački odbrane i ja se nadam da će tako ostati, da neće ispasti da je tačka odbrane jedino granica EU, pa da onda svi ti migranti dođu u Srbiju, BiH i Crnu Goru - rekao je Radončić.


Evropska unija mora odgovoriti

Kazao je i da pregovara s evropskim predstavnicima i da vodi vrlo teške pregovore kada su u pitanju zaštita granice i prihvat migranata.

- Mi insistiramo, i to su vrlo teški pregovori bili još prošle sedmice između mene i pojedinih evropskih predstavnika da BiH ne može prihvatiti 10.000 migranata kao trajnu kategoriju, a kamoli kao dnevnu kategoriju. To je nemoguće da prihvati bilo koja evropska zemlja i ovdje je sada na iskušenju stabilnost i sigurnost EU, ali i zemalja koje žele da budu dio EU. Ja očekujem da EU nema više manevarskog prostora, da tretira samo kao humanitarno pitanje. Ona je bila nepravedna prema BiH, oni su stalno tretirali migrantsku krizu kao ilegalnih migranata, što je jako važno napomenuti kao humanitarno pitanje, sada su shvatili da je ono na što smo mi upozoravali, odnosno ja, jeste tačno da je to prvenstveno sigurnosno pitanje, pitanje suvereniteta, ne samo BiH nego svih zemalja EU. Gospodin Erdoan je uradio nešto što nije uredu, on ima potpisan ugovor s EU, dobio je šest milijardi eura za to i onda je rekao jednog dana - ja to više neću da poštujem, koristim žive ljude kao dio praktičnog ostvarivanja svojih ratnih ciljeva u Siriji. EU mora odgovoriti - rekao je Radončić. 

Naglasio je da mu je interes BiH i njenih građana najvažniji. 

- Svaka zemlja ima pravo da brani svoj suverenitet, i svoj identitet. Što se mene tiče kao ministra sigurnosti, ja jako poštujem životne problem tih ljudi koji žele da prođu EU, ali moja obaveza je prije svega da štitim suverenost BiH i naše građane, ljude iz BiH, pa tek onda da se brinem o migrantima. Vi vidite da EU koja nam često drži lekcije da smo nehumani prema ljudima koji su u našem kraju – mislim na ilegalne migrante, danas je u stanju da puca na njih i da im blokira. Ne možemo imati dvostruke kriterije. Znači, sve zemlje, uključujući i Grčku, ali i BiH, imaju pravo da se brane svim sredstvima - podcrtao je Radončić.

U veoma zanimljivom intervjuu Radončić je komentirao i imenovanje Vlade Kantona Sarajevo, aferu "Asim" koja je potresala Stranku demokratske akcije posljednjih dana, koronavirus.  

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.