PODUZETE MJERE

Na GP Izačić opremljen izolatorij za osobe sa simptomima koronavirusa

Granični policajci i sanitarni inspektori do daljnjeg će nastaviti detaljno evidentiranje i provjeru svih putnika

GP Izačić. Fena

Fena

4.3.2020

Na graničnom prijelazu Izačić osposobljen je izolatorij za putnike kod kojih bi se prilikom prvih testiranja eventualno uočili simptomi koronavirusa. Članovi Kantonalnog kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa istakli su da je prvi granični izolatorij na području Unsko-sanskog kantona (USK) namijenjen za mogući boravak osoba, do dolaska medicinskog tima i transporta u bihaćku bolnicu.

- Ukoliko bi se prilikom identifikacije putnika i preliminarnih testiranja pokazala opravdana sumnja u postojanje simptoma bolesti, osoba bi se samo privremeno smjestila u ovaj izolacijski prostor. Procedura nalaže da se odmah nakon toga kontaktira Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, da bi medicinski timovi poduzeli sve daljnje potrebne radnje. Naravno, riječ je isključivo o prevenciji i preporučenim mjerama zaštite - rekao je federalni inspektor i član Kriznog štaba Kaled Hašimbegović.


Mjere opreza pojačane u cijelom svijetu. AFP

Na graničnim prijelazima u Unsko-sanskom kantonu do sada je anketirano dvadesetak državljana Bosne i Hercegovine, koji su u posljednje vrijeme boravili u Italiji.

- Većinom su boravili u neugroženim područjima Italije, međutim, dobili su detaljne instrukcije vezane za pojavu bilo kojeg simptoma karakterističnog za infekciju koronavirusom. Možemo konstatirati da je epidemiološka situacija na području Kantona relativno mirna - riječi su portparola Zavoda za javno zdravstvo USK Tagrida Mulabdića.

Pojačane mjere opreza na svim graničnim prijelazima uvjetovane su širenjem koronavirusa na teritoriju sjeverne Italije, pa će granični policajci i sanitarni inspektori do daljnjeg nastaviti detaljno evidentiranje i provjeru svih putnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.