BANJA LUKA

Štab za vanredne situacije: Testirano 35 osoba, učenici u izolaciji

Odlučeno je i da će raditi na podizanju svijesti građana, i to kroz promotivne spotove i plakate

Štab za vanredne situacije. RTRS

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

5.3.2020

U Banjoj Luci je održana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije, kojom je predsjedavao banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić. 

Na sjednici je dogovoreno niz mjera i aktivnosti povodom dva slučaja zaraženih koronavirusom u Banjoj Luci.

- Danas počinje pojačana kampanja informiranja javnosti. Odštampani su plakati i bit će i radiospotovi kako bi javnost bila informirana o postupanju. U suštini, može zvučati banalno, ali o tome smo govorili i prošli put. Primarno valja podizati mjere higijene, to je ono što se može raditi sada kada je riječ o ovom virusu, dakle pranje ruku i dezinfekcije svako u svom domenu – poručio je Radojičić.

Grad je odštampao i već distribuirao plakate koji će biti istaknuti na javnim mjestima.

- Inspekcija i komunalna policija imaju zadatak nadzora nad higijenskim stanjem nad svim mjestima javnog okupljanja, ustanovama i slično. Naložene su mjere dodatne higijene i u javnom prijevozu i tu će biti nastavljeni kontakti s prijevoznicima. Cijenili smo da s dva oboljela koja imamo, iz iste porodice, nema potrebe za bilo koje druge vanredne mjere tipa otkazivanja događaja, ne daj Bože, nastave ili nešto slično – rekao je Radojičić.

Igor Radojičić. Screenshot

Preporuke starijima

Naloženo je i nabavljanje dodatne zaštitne opreme u slučaja nastavka ove situacije, primarno za zdravstvene radnike. Preporuka je izdata i hroničnim bolesnicima, te osobama starije životne dobi.

- Ono što je iskustvo od Kine pa da ovih prostora u prethodnim sedmicama i mjesecima, veća opasnost od obolijevanja, teži oblici, kod starijih osoba i osoba s hroničnim oboljenjima, kardiovaskularnim i respiratornim, preporuka da minimiziraju prisustvo na mjestima većih okupljanja, odnosno minimiziraju po sebe rizik, što bi naš narod rekao da negdje pokupe virus – poručio je Radojičić.

Još jednom je svim građanima sugerirano da se bez potrebe ne javljaju u ambulante.

- Nema potrebe da građani krenu na masovno testiranje ukoliko nema nikakvih simptoma - rekao je Radojičić. 

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je istakla kako je oprez neophodan, ali da panika nikako nije poželjna. Ona je kazala kako je nabolje za građane da kontakt sa svojim porodičnim ljekarom prvo uspostave putem telefona. 


Pres-konferencija Štaba za vanredne situacije. Avaz

Rezultati večeras ili sutra

 - Danas do 11:45 sati ukupno je pregledano u Domu zdravlja i uzeto na testiranje 35 lica, od toga su 23 učenika iz škole "Branko Ćopić" i 12 nastavnika. U toku dana očekujemo još jedan manji broj učenika iz razreda u koji ide dječak koji je pozitivan na koronavirus - rekla je Todorović. 

Samo testiranje traje nekoliko sati, pojasnio je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, te naveo kako sva testirana djeca ostaju u izolaciji narednih 14 dana. 

- Nadam se kako ćemo kasno večeras, odnosno rano sutra ujutro imati rezultate svih tih testova. Radi se najmodernijom tehnologijom, s testovima koje mi možemo da uradimo sad u ovom trenutku. Testiranje se radi na UKC-u, ali trenutno ne za ovu djecu - rekao je Zeljković. 


Oboljeli bez simptoma

Zeljković je zamolio sve testirane, kao i roditelje djece, da u narednih 14 dana ne napuštaju svoje domove, istakavši kako je disciplina jako bitna. Dodao je i kako dva zaražena ne predstavljaju epidemiju.

- Ono što je još važnije, njihova klinička slika je jako blaga, odnosno oni su bez simptoma, jako se dobro osjećaju i u ovom trenutku mi radimo sve moguće preventivne i promotivne mjere prema stanovništvu da se s odgovornošću odnose kako prema sebi, tako i prema bližnjima - istakao je Zeljković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.