SASTANCI

Dodik razgovarao s turskim ambasadorom u BiH

Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba ići u redovnu proceduru i čijim se usvajanjem može riješiti ova kriza, istakao je on

Dodik primio ambasadora Turske. Predsjedništvo BiH

I. K. / Avaz.ba

5.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas s ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom (Koç) o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je rekao da je neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH. 

Dodik je naglasio da Ustavni sud BiH, kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba staviti u istu ravan Republiku Srpsku, kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naglasio je da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH biti prisutni, ali da neće glasati kada se bude odlučivalo sve dok se pitanje u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH ne riješi. 

- Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba ići u redovnu proceduru i čijim se usvajanjem može riješiti ova kriza. Mi, kao što vidite, ne bježimo od dijaloga i načina da se riješe mnoga pitanja - istakao je Dodik i dodao da situacija u ovom momentu nije nimalo obećavajuća.  
 

Koč, Dodik. Predsjedništvo BiH

On je zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdoğan) za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne trebaju biti dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Turski ambasador informirao je srpskog člana Predsjedništva BiH o problemima u vezi s migrantima, naglašavajući da je ovaj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije.

- Turska nema strpljenja za dvoličnost EU - istakao je ambasador Koč.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.