AFERE

Ko je ugrozio izvoz mesa u Tursku

Kalaba naveo da su primijetili nepravilnosti u klaonicama "Šišović" iz Rakitnog kod Posušja i "Bajra" kod Travnika

U klaonicama nisu ispoštovali uputstvo koje je izdao Ured. Arhiv

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

8.3.2020

Zbog malverzacija u dvije klaonice na području Federacije, privremeno je obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku te će naredne sedmice biti donesena odluka o daljnjim koracima. Potvrdio je ovo jučer direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.


Otkup i klanje

- Otkup i klanje nisu zabranjeni, ali jeste izvoz, zato što smo imali informacije o određenim malverzacijama koje se rade, a to upravo ispitujemo - rekao je Kalaba.

On je objasnio da je klanje junadi za izvoz mesa u Tursku obavljano u dvije klaonice i da je Ured naredio da se obustavi potpisivanje veterinarskih certifikata, jer su primijetili određene nepravilnosti. Kalaba je naveo da je riječ o klaonicama "Šišović" iz Rakitnog nedaleko od Posušja i "Bajra" kod Travnika.


Košarac: Dolazi do poremećaja. Arhiv

- Većinom je riječ o tome da nisu ispoštovali uputstvo koje je izdala Kancelarija o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u periodu kada je trebalo i imali smo informaciju od raznih udruženja da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa, što mi upravo ispitujemo - pojasnio je Kalaba.

Da su uočeni nedostaci, potvrdio nam je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, koji kaže da je te informacije dobio iz Ureda za veterinarstvo. On upozorava da je obaveza BiH da poštuje međunarodne ugovore i sporazume. Jedna od takvih je i sporazum s Turskom.


Kalaba: Zaustavljen izvoz. Arhiv

- Institucije BiH nadležne za tu oblast, kao što je Kancelarija za veterinarstvo, uočile su da dolazi do određenih vrsta poremećaja u strukturi onih koji učestvuju u prometu robe unutar BiH ka klaoničkim kapacitetima. Potrebno je riješiti to pitanje. Iz tog razloga sam veoma često u kontaktu s udruženjima poljoprivrednih proizvođača. Kako s njima tako i s preduzećima koja imaju registriranu klaoničku djelatnost i onim ljudima koji se bave preradom - ističe Košarac. 



Definiran odnos

On dodaje da je veoma značajno da se nastavi izvoziti u Tursku, ali na jasno definiranom odnosu unutar BiH.  

- Ne smijemo dozvoliti da različiti uvoznički lobiji ili pojedinci koji učestvuju u tom lancu ignorišu zvanične stavove tadašnjih turskih vlasti koje su nakon poplava 2014. godine željele pomoći lokalnim poljoprivrednim proizvođačima u RS i FBiH, i na taj način da se stoka otkupljuje kao domaća proizvodnja - kaže Košarac.



Zašto je smanjen promet

Indikativno je da je promet, kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku, u 2018. iznosio 40 miliona maraka. A prošle je godine taj iznos bio samo milion maraka, iako se očekivao porast u odnosu na godinu ranije.  

Ravnopravno uključiti proizvodnju unutar BiH

- Veoma je važno u narednim danima otvoriti dijalog, kako bi se određene nepravilnosti ispravile i na taj način uključila prije svega ravnopravno primarna poljoprivredna proizvodnja mesa i stoke, unutar BiH, a ne onako kako je Kancelarija utvrdila da postoje određene nepravilnosti u vezi s tim – ističe Košarac. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.