SARAJEVO

Izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH pred Kolegijem

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH razlog su zbog kojeg SNSD drži u potpunoj blokadi rad državnih institucija, odnosno Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH

Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.3.2020

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto danas bi trebali odrediti parlamentarnu komisiju koja bi se trebala izjasniti o prijedlogu zakona kojim bi se stranci iz Ustavnog suda uklonili. 

Ovaj zakon u proceduru su uputili zastupnici HDZ-a, SNSD-a i drugih stranaka okupljenih oko SNSD-a, odnosno Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Prema ovom prijedlogu, izbor domaćih sudija bi se vršio tako da Predsjedništvo BiH imenuje troje domaćih sudija u Ustavni sud, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. 

Sudije koje imenuje Predsjedništvo BiH potvrđivao bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH razlog su zbog kojeg SNSD drži u blokadi rad bh. institucija. Arhiv

Predsjednik SDS-a i zastupnik u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović već je najavio da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Očekuje se da ovaj zakon u Predstavičkom domu PSBiH također ne podrže SDA, SBB, SDP, DF, A-SDA, Naša stranka i Nezavisni blok.

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH razlog su zbog kojeg SNSD drži u blokadi rad bh. institucija, odnosno Vijeća ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Ostaje nejasno kako će na sjednici Kolegija Predstavničkog doma PSBiH glasati Nebojša Radmanović iz SNSD-a te da li će paradoksalno glasati protiv određivanja nadležne komisije u skladu sa zaključcima NSRS. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.