SARAJEVO

Lovrinović: Ovo liči na cipelarenje, a ne rješavanje problema

Nekoliko kolega iz SDA bih podsjetio da su unazad nekoliko godina branili rad pravosuđa

Tematska sjednica Parlamenta BiH o stanju u bh. pravosuđu. M. KADRIĆ

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.3.2020

Zastupnik Demokratske fronte Zlatan Begić je zamolio glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da više nikada ne prijeti.

- Ja neću odgovoriti istom mjerom i drago mi je da većina kolega nije odgovorila istom mjerom – poručio je Begić.

Ocijenio je da u pravosuđu postoje problemi i da stanje nije onakvo kakvo građani očekuju, te da je ista situacija u zakonodavnoj vlasti, koja je bila blokirana.

- Potpuno smo ponizili žrtve činjenicom da je u postupcima za naknadu nematerijalne štete uvedena zastara. Ne samo to, ljudima se propisuju ogromni troškovi postupka koje oni moraju da plate. To je dodatna viktimizacija žrtava – kazao je Begić.

Iskazao je svoje neslaganje s inicijativom da nosioce pravosudnih funkcija biraju predstavnici zakonodavne vlasti, već da je potrebno napraviti balans da zakonodavna vlast putem posebnih ekspertskih komisija utvrdi situacije u kojima zakonodavna vlast može razriješiti s dužnosti nekog nosioca pravosudnih funkcija.

Zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ BiH) kazao je da sve ovo vise liči na cipelarenje nego kao pomoć u rješavanju problema.

- Nekoliko kolega iz SDA bih podsjetio da su unazad nekoliko godina branili rad pravosuđa. Mi godinama o ovom nismo raspravljali i sad se sve svalilo na ovu garnituru u pravosuđu. Pa nikad nije riješeno ubistvo direktora Federalne policije. Volio bih da je glavna tužiteljica bila još direktnija u svom govoru. Ali neovisno pravosuđe možemo odbraniti samo mi i to donošenjem zakona – smatra Lovrinović.


Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto. Avaz

Dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) poručila je da je sve zakone o pravosuđu na državnom nivou kreirala međunarodna zajednica, a da su isti prošli sve procedure. 

- Tad nije bilo prilike da struka kaže svoj stav, a sve je dovelo do toga da niko nije zadovoljan stanjem u pravosuđu. Niko ne može zanijekati činjenicu da postoji nepovjerenje u rad pravosuđa. Sigurno je da imamo neriješenih slučajeva, ali problem je i praćenje rada sudija i tužilaca. Oni rade na kvantitetu, a ne kvalitetu – smatra Krišto. 

Dodala je da je neophodna promjena Zakona o VSTV-u. 

- Vjerujem da bi puno truda moglo dovesti do vladavine zakona i izgradnje BiH kao pravične države – zaključila je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.