STAVOVI

Imamović optužio Novalića da zove milion migranata

Imamović je istakao kako očekuje da nadležni neće dozvoliti novo okupljanje i zadržavanje migranata na Autobuskoj stanici ili na bilo kom drugom mjestu u Tuzli

Jasmin Imamović. Avaz

I. K. / Avaz.ba

11.3.2020

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, uputio je saopćenje povodom akcije izmještanja migranata iz Tuzle u Blažuj. Imamović je zahvalio ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću, Službi za poslove sa strancima i drugim organima sigurnosti što su ispunili dato obećanje. 

Ministar Radončić je promijenio paradigmu i uvjerio sve da je naš osnovni posao zaštita prava građana Bosne i Hercegovine te da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i kvaliteta života naših građana. Da će se briga o migrantima kretati u granicama domaćih i međunarodnih propisa, te migranti neće moći boraviti gdje žele, nego gdje moraju, kada su već ilegalno došli. Svi moraju poštovati zakone ove države, pa i migranti - rekao je Imamović. 

Imamović je istakao kako očekuje da nadležni neće dozvoliti novo okupljanje i zadržavanje migranata na Autobuskoj stanici ili na bilo kom drugom mjestu u Tuzli. 

Imajući u vidu i ozbiljnost epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa i da je na snazi zabrana okupljanja, jer svako okupljanje većih grupa, a naročito priprema i distribucija hrane na otvorenom, ugrožava zdravlje velikog broja ljudi i dovodi nas u opasnost od epidemije širih razmjera - poručio je. 

- Zato će nadležne inspekcije, na preporuku Kriznog štaba Grada Tuzle, za odbranu od korona virusa donijeti naredbu o zabrani pripreme i distribucije hrane izvan za to registriranih objekata i drugih dozvoljenih mjesta - rekao je Imamović, navodi se u saopćenju.

Jasmin Imamović uputio je poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ali je imao i žestoke kritike na njegov rad povodom migrantske krize u Tuzli.

Pozivam premijera Novalića da se iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine izdvoje sredstva za opremanje i popunjavanje dovoljnog broja pripadnika Državne granične službe. Neka to učini procentualno, najmanje u iznosu koji je utvrdio grad Tuzla. Neka to preporuči svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine, svim gradovima i općinama u Federaciji, jer je Federacija najviše na udaru, a Novalić je premijer Federacije - kazao je i dodao: 


Jasmin Imamović. Arhiv

- Premijer Federacije je došao u Tuzlu, nije oko migrantske krize razgovarao s legalno izabranim predstavnicima građana Tuzle, nego je u razgovoru koji je obavio s grupom poslodavaca najavio gradnju migrantskog centra u Tuzli.

Imamović je ocijenio da je na taj način Novalić pozvao milione migranata da dođu u BiH i Tuzlu.

- Smatram da je na taj način pozvao milione migranata iz Azije i Afrike da dođu u Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu. Dok se sve države Evrope bore da prežive migrantski val i zaštite svoje građane, dok Ministarstvo sigurnosti BiH i drugi organi BiH ulažu nadljudske napore da zaštite granice, premijer Federacije BiH svojom najavom, po mom mišljenju, poziva migrante, uz obrazloženje koje ima negativne konotacije prema Tuzli - riječi su Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.

Imamović je podsjetio Novalića da je dužan raditi po zakonu i u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

- Premijer Novalić nije razgovarao s legalno izabranim predstavnicima lokalne vlasti u Tuzli. Pri tome je čak zanemario odluku Gradskog vijeća Tuzle u vezi s ovim velikim problemom. Da ne govorim o tome da je svojom namjerom ugrozio građane Tuzle i poslovne subjekte, pa i poslodavce s kojima se sreo - zaključio je Imamović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.