TUZLA

Tim dr. Jahića spasio život pacijentici iz Sarajeva

Zbog začepljene arterije bio prekinut dotok krvi u crijeva, pacijentica imala velike bolove u stomaku

Medicinski institut „Bayer“: Pacijentica nakon tri mjeseca opet normalno jede. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

12.3.2020

Ovih dana u Medicinskom institutu „Bayer“ u Tuzli tim ljekara, predvođen doc. dr. Elmirom Jahićem, pacijentici iz Sarajeva uspješno je, ugrađenim stentom, premostio kritično suženje arterije mesenterice superior.

Tačna dijagnoza

Radi se o pacijentici koja je unazad tri mjeseca imala značajne tegobe, tačnije teške bolove u stomaku, stalne proljevaste stolice i koja je, kako nam je kazao dr. Jahić, za tri mjeseca izgubila skoro 30 kilograma.

- To nije ugradnja stenta kakve svakodnevno vršimo kada su u pitanju začepljenja arterija, a koja mi rutinski otkrivamo kod pacijenata. Naime, riječ je o arteriji čije začepljenje prekida dotok krvi u veći dio crijeva, što za posljedicu ima visok stepen smrtnosti pacijenata jer je vrlo teško prepoznati o čemu se radi, odnosno uspostaviti tačnu dijagnozu – kazao je dr. Jahić.

Jahić: Vrlo je teško prepoznati o čemu se radi. Avaz

Kako pacijentica živi u Sarajevu, prema riječima Jahića, sumnju da se radi o ovom teškom stanju prepoznao je dr. Emir Talirević.

- Odmah nas je kontaktirao kako bismo u našoj ustanovi uradili stentiranje, s obzirom na to da se u drugim ustanovama u zemlji te procedure, koliko znam, rijetko ili nikako rade  – ispričao nam je dr. Jahić.

Dobro se osjeća

Pacijentica iz Sarajeva se nakon tri dana, koliko već boravi u Medicinskom institutu “Bayer”, osjeća dobro. Nakon ugrađenog stenta, saznajemo, istu večer prestali  su bolovi i počela je uzimati hranu,  nakon što zbog jakih  bolova tri mjeseca skoro ništa nije jela.

Pomjeranje granica u bh. medicini

- Ovo je još jedno u nizu uvođenja novih procedura u Medicinskom institutu “Bayer” u Tuzli i usuđujem se reći da se radi o pomjeranju granica u medicini BiH. Moja je prednost, ali i sreća, da sam ove procedure radio prilikom boravka u jednom poznatom kardiološkom centru u Frajburgu u Njemačkoj, gdje sam bio na edukaciji – navodi dr. Jahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.