SAZNAJEMO

Bh. zvaničnici se vratili iz Brisela i sami sebi mjere temperaturu

Radi se o ministrima Turković i Podžić, koji su preko Minhena jučer stigli u Sarajevo

Turković i Podžić: Predvodili delegaciju. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

12.3.2020

Visoka delegacija BiH, predvođena ministricom vanjskih poslova i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Biserom Turković i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, koja je bila u radnoj posjeti sjedištu NATO-a u Briselu, vratila se jučer u Sarajevo.

Sanitarna inspekcija

Bili su na sastanku koji je u Briselu održan u jeku epidemije koronavirusa, a saznajemo da se bh. delegacije u Sarajevo vratila iz Brisela preko Minhena. S obzirom na predložene mjere Kriznog štaba Federacije BiH, svi su jučer na Aerodromu Sarajevo popunili obrasce koje je od njih tražila Federalna sanitarna inspekcija. Za putnike iz Njemačke i Francuske koji dođu u BiH traženo je da idu u 14-dnevni karantin.

Ali, kako nam je rekao jedan član delegacije, traženo je samo da popune obrasce s detaljnim kontaktima, mjestu boravka i stanovanja, odnosno instituciji u kojoj rade. Zanimljivo je da nikakve druge mjere, pa ni karantin, za članove bh. delegaciju nisu predložene jer su oni bili na proputovanju kroz Njemačku.


Ministri bez posebnih mjera, dva dana već rade. Agencije

- Mi smo i kada smo došli u Sarajevo, na poslu izmjerili temperaturu i to samoinicijativno i za sada sve izgleda uredu – rekao nam je jedan član Turkovićevog tima, koji je bio s njom u Briselu, a vratio se u Sarajevo.

Osim ministara Podžić i Turković, u sastavu delegacije bili su i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković.


Članovi delegacije

S ministricom Turković je, također, bilo više članova njene delegacije, među kojima je šef kabineta Denis Hadžović. Radi se o sedam članova delegacije koja se vratila u Sarajevo, plus njihovo osiguranje.



Komšić stiže danas

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se nalazi u službenoj posjeti Kanadi, danas stiže u Sarajevo, ali nije poznato kojim letom. Do sada u Kanadi nije zabilježen veći stepen zaraze koronavirusom.


Ranije je saopćeno da član NATO-ovog osoblja u glavnom sjedištu u Briselu ima koronavirus. On se vratio s odmora u sjevernoj Italiji  - kazali su iz Saveza u izjavi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.