SARAJEVO

Ambasadorice u BiH sastale se s ministricom Turković

Ima još mnogo posla da bi žene i u diplomatiji dobile iste šanse, rekla Uber

Sastanak održan na poziv ambasadorice Uber. Ambasada Njemačke u BiH

Avaz.ba

13.3.2020

Neformalna grupa ambasadorica na dužnosti u Sarajevu sastala se jučer u rezidenciji na poziv njemačke ambasadorice Margret Uber (Uebber) s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković. Ova grupa je diskutirala o ulozi žena u diplomatskoj službi. Razgovarale su o tome kako se ta uloga promijenila u toku njihove karijere, šta je krenulo u pozitivnom smjeru za žene u diplomatiji i gdje još ima potrebe za korekcijom.


Sastanak u Ambasadi Njemačke. Ambasada Njemačke

- Drago mi je da se kod mene sastalo osam ambasadorica i ministrica Turković. To ne bi bilo moguće prije 20 godina. Uprkos tome, ima još mnogo posla da bi žene i u diplomatiji dobile iste šanse. Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) je iz tog razloga prošle sedmice, u ime ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, objavio niz ciljeva za ostvarenje bolje rodne ravnopravnosti. To uključuje, naprimjer, više vidljivih mjera za provođenje obaveza sadržanih u Rezoluciji 1325 - Žene, mir i sigurnost, i zastupljenost najmanje 40 posto žena na konferencijama. Raduje me što se i Njemačka ambasada u Sarajevu zajedno s međunarodnim partnerima koji se nalaze u zemlji obavezala na niz mjera i da je skupa s njima potpisala zajedničku Izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost spolova u BiH - rekla je Uber.

Izjava o postizanju rodne ravnopravnosti za BiH sadrži niz obaveza raznih ambasada sa sjedištem u BiH vezano za bolje predstavljanje žena na skupovima, rodno osjetljivi jezik, rodnu ravnopravnost na realizaciji projekata i u borbi protiv stereotipa i nasilja nad ženama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.