KOMENTAR DANA

Panika je najopasnija

Krizne situacije poput širenja koronavirusa ili straha od navale ilegalnih migranata zahtijevaju i društveno odgovorno ponašanje

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

13.3.2020

Krizne situacije poput širenja koronavirusa ili straha od navale ilegalnih migranata zahtijevaju i posebne mjere, dobru organizaciju i društveno odgovorno ponašanje! Samo tako možemo ublažiti posljedice pošasti iz Vuhana i migrantski haos.  

Preprodaja maski ili namjerno poskupljenje traženih lijekova, dnevno političko skupljanje političkih poena u trenucima krize, neodgovorne izjave ili populističko medijsko izvještavanje koje može dovesti do panike, samo su neki od primjera društvene neodgovornosti, koja od malog problema može napraviti katastrofu.

Poznato je da je panika najopasnija. Da su male tuče na, recimo, nogometnim utakmicama uzrokovale stampeda u kojima su ginule desetine ljudi. Tako je i sa strahom od migranata i širenja koronavirusa. Smirenost i organizacija su najvažniji.

Bosna i Hercegovina ima kapacitete, stručnjake za ovakve krizne situacije. Sve što trebamo je da koristimo recepte dobro uređenih zemalja. Da svi, od vrha do dna, rade ono što je njihov posao i što mogu. Makar to bilo tek puko redovno pranje ruku.

U tom lancu niti jedna karika ne smije zakazati. Uzalud na terenu može biti desetorica mesija, ukoliko je na golu neko ko može primiti više golova nego što Mesi može dati. Poraz je neminovan. Tako je i u kriznim situacijama. Nema potrebe izmišljati doplu vodu. Zna se ko je za šta odgovoran, ko ima pravo procijeniti, odlučiti, savjetovati...

Kada nam se ne svidi kako naš nogometni tim igra, obično odmah postajemo selektori, svi znamo taktike i počinjemo psovati trenere. I to je možda Ok, jer je to samo fudbal - makar i najvažnija, ali i dalje sporedna stvar na svijetu.

Međutim, često smo takvi i u svim ostalim segmentima života, pa i krizama. Zato treba podsjetiti da neodgovornost vodi ka panici, što samo može pomoći širenju zaraze i povećavanju šanse da može biti čak i mrtvih. A, od toga nema ništa važnije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.