RAZGOVOR

Akšamija: Niko do sada nije postao član iz oblasti fotografije

Primljen u članstvo zbog zasluga na području umjetničkih i naučnih istraživanja te drugih dostignuća u oblasti opće teorije umjetnosti - teorije fotografije

Prof. dr. Feliks Unger, pradsjednik akademije i prof. dr. Mehmed Akšamija. Avaz

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

13.3.2020

Profesor dr. Mehmed A. Akšamija zvanično je početkom marta ove godine primljen u članstvo Evropske akademije nauka i umjetnosti. 

Kao što je poznato, na sjednici Senata koja je održana 16. decembra prošle godine Akšamija je nominiran od članova Hrvatskog foruma Evropske akademije nauka i umjetnosti u Zagrebu. 

U obrazloženju Senata Akademije navedeno je da je Akšamija primljen u članstvo zbog zasluga na području umjetničkih i naučnih istraživanja te drugih dostignuća u oblasti opće teorije umjetnosti - teorije fotografije.

Kompletan uspjeh

Članstvo je ujedno i priznanje i nagrada za kreativni, naučni i pedagoški rad, kao i do sada dodijeljena nacionalna i internacionalna priznanja. Akšamija je prošle sedmice (od 4. do 7. marta) u Salcburgu, na Evropskoj akademiji nauka i umjetnosti, zvanično postao redovni aktivni član. 

Akšamija je u razgovoru za "Dnevni avaz" kazao da je to samo potvrda njegovog rada.

- To je izraženo na polju historije, teorije i praktične vrijednosti fotografskog medija. S druge strane, ovo je velika stvar i za Bosnu i Hercegovinu i inače za komletan medij fotografije - kaže nam na početku Akšamija.

Unger uručio nagradu Akšamiji. Avaz

Ističe da je on prvi koji je primljen za redovnog člana jedne akademije iz oblasti fotografije.

- Do sada nijedan čovjek koji se bavi ovim medijem, da li teorijski ili praktično, nije bio član nijedne akademije u Evropi. Desilo se da sam ja prvi iz BiH primljen za redovnog člana - naglašava Akšamija.

Predložili iz Hrvatske

Dodaje da ga je predložio Hrvatski forum Evropske akademije nauka i umjetnosti u Zagrebu. 

- Ja sam u Hrvatskoj imao izlaganja više puta i onda su me predložili, te je na osnovu toga četiri puta vršena selekcija i na kraju sam prošao – pojašnjava on.

Upitan da prokomentira kakva je trenutna situacija kada je u pitanju umjetnost i generalno kultura u BiH, Akšamija napominje da je sve ovo utjecaj novog društvenog uređenja.

- Sve je danas nekako više usmjereno ličnim potencijalima i mogućnostima. Da pokrenete bilo kakav projekt, pa makar on bio od općeg značaja, vrlo je teško doći do razumijevanja odgovornih iz vlasti da vam pomognu, što je nekad bilo sasvim normalno – ističe Akšamija.

Rođeni Višegrađanin

Mehmed Akšamija rođen je u Višegradu, a jedini je s područja bivše Jugoslavije koji je u cijelosti završio studij, magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti opće teorije umjetnosti o temi „Teorija fotografije - teorija komunikacija“ na prestižnoj praškoj FAMU.  

Objavio je više naučnih članaka i knjiga te imao impozantan broj samostalnih i učešća na kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. 

Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Aktivno sarađuje s univerzitetima u Bazelu i Gracu. Od 2012. godine redovni je član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), kao i više strukovnih udruženja evropske i svjetske provenijencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.