STAVOVI

Gavran: Nikakav novac ni ekonomske mjere ne mogu nadomjestiti ljude

Negativni efekti sasvim su izvjesni

Traje borba s koronavirusom. Agencije

Fena

16.3.2020

Kina je izvor najvećeg ohrabrenja, jer je dokazala da se može prevazići najgora faza epidemije koronavirusa ako se djeluje odlučno i ako se cijela država i populacija stave u funkciju najvećeg nacionalnog interesa, a to je svakako zdravlje stanovništva, izjavio je za Fenu ekonomski analitičar Igor Gavran.

Oporavak privrede, prema njegovim riječima, onda neminovno slijedi, jer nikakav novac ni ekonomske mjere ne mogu nadomjestiti ljude.

- Negativni efekti sasvim su izvjesni na cjelokupnu bh. ekonomiju, a u određenoj mjeri se osjećaju još od samog početka, odnosno iz perioda obustave proizvodnje u Kini i poremećaja u dostavi repromaterijala. Realno je, međutim, očekivati i mnogo teže i multiplicirane efekte pogoršanja stanja u Evropi i našim ključnim izvoznim tržištima, kao i poremećaje u transportu. To je posebno izvjesno, jer ne zavisi od naših aktivnosti i ograničenja širenja epidemije u samoj Bosni i Hercegovini nego od vanjskih faktora i aktivnosti drugih država u mnogo većoj mjeri – kazao je Gavran.

Dolazi do svojevrsnog zatvaranja mnogih tržišta i reduciranja međunarodnih trgovinskih tokova, a to, dodao je Gavran, može dalje dovesti i do nestašica kako sirovina i repromaterijala za proizvodnju, tako i gotovih proizvoda široke potrošnje.

Igor Gavran. Arhiv

Negativni efekti na izvoz vjerovatno se i najbrže i najintenzivnije osjećaju kako zbog smanjenja proizvodnje, tako i zbog smanjenja tražnje ili nemogućnosti transporta robe, ali s druge strane, za pojedinim proizvodima potražnja raste.

- Naprimjer, širom Evrope i svijeta, kao i u samoj BiH, naprosto je eksplodirala potražnja za zaštitnim proizvodima, poput maski ili dezinfekcijskih sredstava, zatim za higijenskim proizvodima poput toaletnog papira, sredstvima za čišćenje, trajnim prehrambenim proizvodima, lijekovima... Mnoge od njih proizvode i domaće kompanije, dakle oni za koje imamo vlastite sirovine ili se još mogu nabaviti i dostaviti, i mogu čak imati i povećan plasman i utjecati na poboljšanje poslovanja na domaćem i onim tržištima na koja je izvoz još moguć. Svaka kriza, ma koliko teška bila, istovremeno je za neke i prilika koja se može iskoristiti koliko okolnosti dozvole. Također, poteškoće u transportu robe i izvozu odnose se i na uvoz onih proizvoda koji konkuriraju domaćim proizvodima i otežanim uvozom domaći dobivaju bolju priliku za prodaju i povećanje tržišnog učešća – kazao je Gavran.

No, kako je napomenuo, ni oni domaći proizvođači kojima se ukazuje prilika za poboljšanje poslovanja, nisu izolirani od nepovoljnih efekata ukupnog pada ekonomske aktivnosti, makar i indirektno, jer ako dođe do prestanka rada i gubitka primanja velikog broja zaposlenih, to će odmah reducirati tražnju za njihovim proizvodima i kriza će zahvatiti sve bez izuzetka. Zbog toga je, naglašava Gavran, neophodno poduzeti mjere za ublažavanje negativnih efekata, čija dužina trajanja i obim trebaju biti prilagođeni okolnostima i slijediti model onih zemalja u kojima je kriza nastupila ranije, a koji su dali rezultate.

Kao što je dokazana efikasnost mjera izolacije i suzbijanja epidemije koje je primijenila Kina, tako postoje i primjeri mjera podrške ekonomiji primijenjenih širom svijeta.

Naprimjer, kako je kazao Gavran, jedan od prvih poteza najčešće su određene porezne olakšice, prije svega u smislu odgode plaćanja obaveza i oslobađanja zateznih kamata ili sankcija za kašnjenje u njihovom izmirivanju, isti ili sličan pristup u mnogim zemljama primjenjuju i banke.

- Najveća pomoć privredi su efikasne mjere za sprečavanje širenja epidemije i očuvanje zdravlja stanovništva, jer ništa drugo nije prioritetnije i ništa drugo ne može ublažiti i skratiti trajanje najtežih ekonomskih posljedica – kazao je Gavran za Fenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.