ODLUKE Izabrana na današnjoj sjednici

Vanja Bjelica-Prutina predsjednica CIK-a BiH

Izbor je vršen između dva člana CIK-a BiH iz reda srpskog naroda - Vanje Bjelice-Prutine i Jovana Kalabe

Avaz.ba / Fena
16.03.2020 16:26

Bjelica-Prutina dužnost predsjednice obavljat će do 30. juna

Foto: CIKBiH

Vanja Bjelica-Prutina od danas je predsjednica Centralne izborne komisije.

Na današnjoj sjednici provedena je procedura izbora predsjednika, a izbor je vršen između dva člana CIK-a BiH iz reda srpskog naroda - Vanje Bjelice-Prutine i Jovana Kalabe. Nakon provedene procedure, CIK BiH je, u skladu sa Poslovnikom o radu, donio odluku da će dužnost predsjednice do 30. juna obavljati Bjelica-Prutina.  

  • Vanja Bjelica-Prutina
    Vanja Bjelica-Prutina Foto: CIKBiH

U skladu s članom 2.6 Izbornog zakona BiH, "Predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba i član iz reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije, i to jedanput u sedam godina u trajanju od 21 mjesec".

Iz CIK-a navode da će u narednom periodu, zbog situacije u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa, a kako bi se spriječila mogućnost širenja, komunicirati sa medijima putem saopćenja, e-maila i telefonskim putem. Obraćanje predsjednice CIK-a medijima će biti upriličeno čim se za to steknu uvjeti.

Komentari

NA VRH