PANDEMIJA

Nove mjere prevencije u Modriči: U izolaciji 103 osobe

Raduje da se građani sami javljaju u našu ustanovu, kaže Stefanović

Stefanović i Krekić. S. Jeremić

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

16.3.2020

Štab za vanredne situacije općine Modriča održao je danas treću sjednicu od pojave prvih slučajeva zaraženih  koronavirusom u Republici Srpskoj. Donesene su nove mjere koje za cilj imaju izbjegavanje okupljanja na javnim mjestima i pojačan stepen prevencije kako bi se izbjegao ijedan slučaj zaraze na području ove lokalne zajednice.  

Direktor modričkog Doma zdravlja Darko Stefanović rekao je da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi od jutros pooštrene mjere u pogledu higijene.

- U toku vikenda bio je pojačan dolazak naših ljudi iz inostranstva. U petak je bilo 18, a sada su 103 osobe koje su pod nadzorom, u kućnoj izolaciji su. Raduje da se građani sami javljaju u našu ustanovu - rekao je Stefanović.

Komandant Štaba za vanredne situacije u Modriči Mladen Krekić kaže da su poduzete sve mjere kako bi se izbjegla zaraza u ovoj lokalnoj zajednici.

S današnjeg sastanka. S. Jeremić

- Situacija postaje sve ozbiljnija u RS, ali u Modriči je stanje još pod kontrolom. Za pohvalu je rad institucija RS, daju nam uputstva šta dalje činiti. Ograničava se rad ugostiteljskih i trgovinskih objekata do 18 sati, a zabranjuje rad fitnes centara, svadbenih salona. Molim sugrađane da se što manje okupljaju, a starija lica da što više vremena ostanu u svojim domovima, stanovima, kućama. Potrebna nam je higijena. Izvršena je dezinfekcija javnih površina, škola, obdaništa, javnih ustanova. Moramo probuditi odgovornost kod svih - rekao je Krekić.  

On je najavio donošenje novog seta mjera radi preventivnog djelovanja, prije svega, misleći na rad dječijeg vrtića. Jer, te mjere „moraju biti u funkciji svih kako bi se izbjegle ružne stvari koje vrebaju“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.