PRIVREMENA MJERA

Ambasada Njemačke: Do 3. aprila nema izdavanja viza

Dok traje obustava rada nije moguća ni ovjera dokumenata niti će se obrađivati zahtjevi za izdavanje pasoša

Zatvorena Ambasada Njemačke. Avaz

Srna

17.3.2020

Odjeljenje za vize i Pravno-konzularno odjeljenje Ambasade Njemačke u Sarajevu zatvoreni su od danas do 3. aprila zbog situacije u vezi s koronavirusom.

- Riječ je o privremenoj mjeri. Ukoliko bude potrebno da ova odjeljenja ostanu zatvorena i nakon 3. aprila, Ambasada će o tome blagovremeno informirati na svojoj web-stranici i Facebooku - saopćeno je iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

Iz Ambasade ističu da termini za građane koji su ih imali u Odjeljenju za vize u kategoriji za spajanje sa porodicom i zapošljavanje za zemlje zapadnog Balkana, neće propasti nego će biti ponovo dodijeljeni čim se rad nastavi.

- Termine u svim ostalim kategorijama /zapošljavanje s visokom stručnom spremom, kvalificirani kadar sa priznatim stručnim obrazovanjem, detaširani radnici, studiranje, stručno obrazovanje i priznavanje obrazovanja, šengenske vize, volontiranje, jezički kurs, razmjena kadrova, zapošljavanje na brodovima, traženje posla u svrhu zapošljavanja, obavljanja stručnog obrazovanja ili studiranja/ aplikanti će moći ponovo da rezerviraju čim odjeljenja počnu s radom - navode iz Ambasade.

Do 3. aprila nema viza. Avaz

Iz Ambasade apeliraju da dok je Odjeljenje za vize zatvoreno građani ne šalju upite u vezi s terminima. Dok traje obustava rada nije moguća ni ovjera dokumenata niti će se obrađivati zahtjevi za izdavanje pasoša. 

- Izdvojeni slučajevi su njemački državljani, osobe koje nemaju drugo državljanstvo, osobe kojima jedini važeći dokument istječe za manje od tri mjeseca, a posjeduju dokaz da imaju mogućnost otputovati iz BiH (avionsku kartu ili ulazak u zemlju prije više od 14 dana). U tim situacijama treba da se obrate na adresu elektronske pošte [email protected] - napominje se u saopćenju.

Ambasada će u tim slučajevima izdati putni list u vidu zamjenskog pasoša.

Ukazujemo na uputstva Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u vezi sa putovanjima i savjetujemo njemačkim državljanima da se hitno registriraju na spisku Ambasade Njemačke zbog predostrožnosti u slučaju krize - navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.