KORONAVIRUS Mjere prevencije širenja zaraze

Srednjobosanski kanton: Ugostiteljski objekti radit će do 18 sati

U SBK trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji se, prema posljednjim informacijama, nalazi skoro 300 ljudi

Avaz.ba / Fena
17.03.2020 12:01

Odluka će stupiti na snagu već danas

Foto: Arhiv

Rad ugostiteljskih objekata u Srednjobosanskom kantonu bit će ograničen do 18 sati, najavio je ministar zdravstva Anto Matić nakon vanredne sjednice Vlade SBK. Mjera je to prevencije širenja koronavirusa.

- Pratimo naredbu Federalnog kriznog štaba i mjere drugih kantona, a posebno Zeničko-dobojskog, u kojem su, također, uvedene mjere restrikcije rada ugostiteljskih objekata, jer ne želimo da nam se ljudi iz tog kantona prelijevaju u večernjim satima - kazao je Matić. 

  • Matić: Civilna zaštita u općinama pronalazi smještaj za ljude kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji
    Matić: Civilna zaštita u općinama pronalazi smještaj za ljude kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji Foto: Arhiv

Istaknuo je da će novi režim rada ugostiteljskih objekata najvjerovatnije stupiti na snagu već danas. Matić je kazao da u SBK trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se u samoizolaciji, prema posljednjim informacijama, nalazi skoro 300 ljudi. Civilna zaštita u općinama angažirana je za pronalazak smještaja za ljude kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji.

Premijer Tahir Lendo uputio je poziv građanima da postupaju odgovorno i da poštuju donesene mjere radi očuvanja zdravlja.

- Federacija BiH proglasila je stanje nesreće i shodno tome postupamo. Ranije smo donijeli mjeru da djeca prestanu ići u školu, a jučer su se mogli vidjeti kafići puni djece. Apeliramo i na roditelje i na djecu da poštuju propisane mjere i da se ne kreću u većim grupama - kazao je Lendo. 

Komentari

NA VRH